Victorie detasata a populistului Viktor Orban la alegerile din Ungaria

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Partidul conservator al lui Viktor Orban a castigat detasat alegerile legislative din Ungaria duminica, dar suspansul ramane asupra majoritatii sale in parlament, in timp ce partidul de extrema-dreapta Jobbik a progresat semnificativ, noteaza AFP citata de Agerpres.

Potrivit rezultatelor partiale dupa numararea a 93,12% din buletinele de vot, omul forte al acestei tari din fostul bloc comunist, membra a Uniunii Europene, obtine 44,61% din voturi cu partidul sau Fidesz.

Acest rezultat este in mod clar mai putin bun decat acum patru ani /52,7%/, dar oricum ar permite sa se ocupe cele 133 de locuri din 199, adica la limita majoritatea de doua treimi in parlament, potrivit comisiei electorale, care va anunta rezultatele finale luni.

“Putem spune cu siguranta ca am castigat”, a declarat Viktor Orban in fata multimii de sustinatori, inainte de a sti daca partidul sau va pastra sau nu “supra-majoritatea” ce i-a permis, dupa o schimbare a Constitutiei introdusa in primul sau mandat, sa voteze 850 de legi fara dezbatere parlamentara.

Cu 20,66%, partidul de extrema-dreapta, antisemit si anti-romi Jobbik castiga teren fata de 2010, cand a intrat in parlament cu 17% din voturi.

Alianta de stanga si liberala, prost organizata si abia auzita in timpul campaniei, se plaseaza a doua cu 25,73%, mai mult decat socialistii singuri in 2010 /19,30%/.

“Nu ne facem iluzii: infrangerea este amara si o mare dezamagire pentru cei care au vrut sa schimbe guvernul”, a recunoscut unul dintre liderii ei, fostul prim-ministru tehnocrat /2009-2010/ Gordon Bajnai.

Micul partid de stanga si liberal LMP abia reuseste sa ramana in parlament /5,2%/.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *