VIDEO – Orban: Trebuie să păstrăm la turaţie maximă motorul economic care este reprezentat de investiţii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Premierul Ludovic Orban a evidenţiat joi, în deschiderea şedinţei Guvernului, importanţa derulării lucrărilor de investiţii, atât publice, cât şi a celor făcute de companiile din coordonarea ministerelor, precum şi de firmele private, informează AGERPRES.

“Treptat, se vor anula măsurile de restricţie ţinând cont de contextul epidemiologic şi activităţi economice din diferite domenii vor reporni într-un ritm care, repet, nu va fi determinat de voinţa noastră, din punctul nostru de vedere ar trebui repornită economia în ansamblu. Deciziile se vor lua în funcţie de riscul de răspândire şi de reducerea la maxim a oricărui risc de răspândire. Un lucru este cert în schimb: trebuie să păstrăm la turaţie maximă motorul economic care este reprezentat de investiţii, atât investiţiile publice, cât şi investiţiile făcute de companii, atât de companiile care sunt în coordonarea ministerelor, cât şi de companii private care au disponibilitatea de investi”, a declarat Orban, joi, în cadrul şedinţei de Guvern.

Potrivit acestuia, au fost dezvoltate, deja, o serie de instrumente de sprijin precum Programul IMM Invest.

“Vom pregăti produsul pentru companiile mari, de asemenea, pentru a susţine procesul investiţional, dar noi trebuie să ne asigurăm că tot ce depinde de zona publică se desfăşoară cu viteză maximă, fără nicio poticnire. Şi, aici, câteva lucruri sunt foarte clare – trebuie să accelerăm procedurile, din acest motiv am şi emis ordonanţa de urgenţă prin care am simplificat procedurile pe achiziţie, am scurtat termenele şi am stabilit responsabilităţi pentru cei implicaţi în procedurile de achiziţie, tocmai pentru a creşte viteza de derulare a achiziţiilor. Avem foarte multe proceduri de achiziţii şi este important ca aceste achiziţii, sigur, cu maximă corectitudine şi în deplină legalitate, să fie finalizate cât mai repede”, a completat prim-ministrul.

El a solicitat Ministerului Dezvoltării o creştere a vitezei de derulare a procedurilor de achiziţie, astfel încât să înceapă lucrările de investiţii cât mai repede posibil.

“Ştim că de multe ori factorul uman este cel care tergiversează, inventează tot felul de poticneli, toate lucrurile astea trebuie să dispară. Pe POIM avem resurse importante care trebuie utilizate şi pentru asta viteza de derulare a achiziţiilor trebuie să crească. Avem la Ministerul Dezvoltării foarte multe proceduri, mai ales în condiţiile în care am asigurat supracontractarea pentru proiecte care sunt derulate de autorităţi, trebuie crescută viteza de derulare a procedurilor de achiziţie, astfel încât să înceapă lucrările de investiţii cât mai repede posibil”, a transmis Orban.

Premierul a cerut şi responsabililor de la Economie şi Mediu să grăbească procesul investiţional.

“La Ministerul Economiei, domnul ministru ştiu că aveţi în analiză planul de investiţii, care trebuie derulat în conformitate cu discuţiile pe care le-am avut, planul de investiţii al companiilor în special din domeniul energiei, dar nu numai în domeniul energiei. De asemenea, peste tot unde avem posibilitatea de a da stimulente – fie prin reglementări, fie prin alte forme de facilităţi pentru companiile private – trebuie să le dăm astfel încât să susţinem procesul de investiţii. Vă repet: investiţii, investiţii, investiţii. Fondul de mediu: aveţi foarte mulţi bani care şi ei trebuie utilizaţi în mod inteligent în proiecte de investiţii”, a declarat Ludovic Orban.

Totodată, şeful Executivului a amintit măsuri luate pentru stimula investiţiile la nivelul autorităţilor locale şi universităţilor.

“Pentru autorităţile locale am mărit plafonul de îndatorare şi plafonul de tragere tocmai pentru faptul că orice credit angajat de autorităţile locale nu poate fi folosit decât pentru investiţii. Tot din acest motiv, am permis utilizarea soldurilor de către universităţi tot pentru a stimula investiţiile. În orice domeniu de activitate, indiferent că este energie, infrastructură de transport, comunicaţii, mediu va trebui să accelerăm toate procedurile, astfel încât să trecem la faza de execuţie pentru toate investiţiile publice pe care le avem în derulare”, a subliniat premierul.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2