Videoclipurile de pe YouTube sugereaza ca alcoolul ii face pe oameni atractivi, amuzanti si populari

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

youtube-logo-oblique-650pxUn studiu care a analizat videoclipurile de pe YouTube arata ca utilizatorii cred ca alcoolul ii face pe oameni atractivi, amuzanti si populari, iar consumul de astfel de bauturi are putine consecinte negative, potrivit dailymail.co.uk.

O cautare pe platforma online YouTube dupa termenul “drunk” (beat, in limba engleza, n.r.) afiseaza peste 10,7 milioane de rezultate.

Pentru a studia cum infatiseaza aceste videoclipuri consumul de alcool si pericolele asociate, cercetatorii au analizat 70 dintre cele mai relevante si populare inregistrari video legate de alcool publicate pe platforma de partajare de fisiere video.

Oamenii de stiinta au descoperit ca in universul YouTube alcoolul este amuzant, consumatorii sunt barbati atragatori, iar starea de ebrietate are putine consecinte.

“Mai multe studii au aratat o legatura intre urmarirea de filme care prezinta consum de alcool in cantitati mari si comportamente legate de consumul de alcool”, a declarat Dr Brian Primack, profesor asociat de medicina pediatrica la Univesitatea din Pittsburgh.

“Modul de realizare a studiilor initiale face greu de stabilit daca expunerea a influentat comportamentele sau daca oamenii care consuma alcool sunt atrasi de continut care prezinta consumul de alcool. Totusi, studii mai recente au stabilit ca expunerea la continut care prezinta consum de alcool influenteaza comportamentele”, a spus Primack.

Savantul a precizat ca platforma YouTube nu a fost folosit pana in prezent in cadrul studiilor din acest punct de vedere si cu un mare grad de rigoare.

“YouTube este un canal important de studiat din mai multe motive. Daca vrei sa inveti ceva in general, de cele mai multe ori cauti informatii pe Google. Totusi, din ce in ce mai multi indivizi apeleaza in prezent la YouTube pentru cautarile lor, pentru ca furnizeaza informatie scrisa, vizuala si discutii de grup, toate la un loc”, a declarat specialistul american.

Primack si colegii sai au studiat 70 dintre cele mai relevante si populare clipuri video de pe YouTube legate de consumul de alcool. Termenii de cautare au fost “drunk” si sinonime ale acestuia.

Savantii au creat apoi 42 de coduri in sase categorii. Acestea erau caracteristici video, date socio-demografice ale protagonistilor, prezentarea alcoolului, gradul de utilizare a alcoolului, caracteristici asociate cu alcoolul si consecinte ale consumului de alcool.
Fiecare videoclip avea o durata de circa patru minute, iar numarul total de vizualizari ale inregistrarilor studiate a depasit 250 de milioane.

Potrivit lui Primack, videoclipurile tindeau sa aiba mai multi protagonisti masculini decat feminini, iar aproximativ jumatate dintre inregistrari (44%) faceau referire la o anume marca de batura alcoolica. In total, 55 de marci diferite de alcool apareau in cele 70 de videoclipuri.

In timp ce starea de ebrietate era prezentata in mod frecvent, in 86% dintre clipuri, doar 7% dintre inregistrari contineau referiri la dependenta de alcool si sevraj.

Videoclipurile care prezentau aspecte comice aveau mai multe aprecieri (“Like”), comparativ cu cele in care nu era prezentat nimic amuzant. Ele au generat un “sentiment pozitiv” in masura mai mare atunci cand era mentionat numele unui brand de alcool, cand numele bauturii spirtoase era precizat si cand contineau “elemente atractive”.

Elementele atractive erau catalogate in functie de cat de atragatori erau protagonistii fiecarei inregistrari.

Sentimentul pozitiv din videoclipuri era mult mai redus cand erau prezentate consecinte emotionale sau fizice negative ale consumului de alcool. De exemplu, inregistrarile care prezentau imagini cu oameni care se ranesc primeau mai putine aprecieri.

Totodata, bauturile cu continut ridicat de alcool, precum bauturile spirtoase si vinul, erau mai des prezentate decat berea.

“Nu suntem siguri de ce bauturile spirtoase sunt prezentate in mod obisnuit, mai ales ca berea este consumata cel mai adesea in Statele Unite ale Americii, iar cele mai multe videoclipuri provin din Statele Unite. Motivul poate fi ca bauturile spirtoase au un continut ridicat de alcool, iar utilizatorii pot considera ca este mai socant si mai interesant sa publice si/sau sa vizioneze materiale legate de acest tip de bauturi”, a declarat Brian Primack.

Rezultatele studiului au fost publicate in revista Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

descopera.ro

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2