„Viflaimul” – traditia de Craciun nelipsita din zona Transilvaniei. Jocul “Mosilor”-pe ulitele din Maramures

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

In satele din Maramures, colindatorii iau cu asalt ulitele inca din Ajunul Craciunului si sunt rasplatiti cu nuci, mere, colaci sau bani. Tinerii umbla din casa in casa cu „Steaua” sau cu „Capra”, reprezentatii raspandite in numeroase zone din Romania.

Ceva mai aparte si consacrat in zona Maramuresului este „Jocul Mosilor”, la originea caruia se crede ca au stat ceremoniile cu masti din noptile de priveghi, un ritual stravechi de cinstire a mortilor. Dupa ce au colindat toata noaptea, copiii si tinerii isi iau bicele si ies pe ulitele satului. Cine le ise in cale este „croit” de biciul „mosilor”.

„Mosii” maramureseni poarta, in general, o masca facuta din blana de cornute si bat la usile oamenilor pentru a-i speria si pentru a le ura un an mai bun.

„Viflaimul” – o traditie de Craciun nelipsita

O alta traditie nelipsita in acest colt al Romaniei este „Viflaimul” – o piesa de teatru popular in care este recreat momentul aparitiei magilor si al pastorilor ce prevestesc nasterea lui Iisus. In jur de 20-30 de tineri pot participa la acest spectacol in care sunt intruchipate personaje biblice precum Maria, Iosif, Irod, vestitorul, hangiul, ingerul, pastorii, cei trei crai de la Rasarit, ostasii, moartea, dracul, mosul, strajerul si multi altii, in functie de cat de mare este ceata.

„Butea Feciorilor” – traditia zonei pentru baietii din Transilvania

In Transilvania, in satele de pe Tarnave, se mai pastreaza inca, „butea feciorilor”. Baietii se strang in ceata pentru a aduna, inca din zilele de post, vin pentru petrecrea din ultima saptamana a anului. Ceata de colindatori este organizata dupa reguli complicate si fiecare membru are un rol (ghirau, ajutor de ghirau, jude, pargau mare, pargau mic). Tot in aceasta zona se canta un colind cu radacini de peste doua milenii, intitulat „Imparatul Romei”. Colindul reda contextul istoric al nasterii lui Iisus, in timpul imparatului roman Octavian Augustus si descrie momentul venirii celor trei magi de la Rasarit cu daruri – aur, smirna si tamaie.

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *