Viile vor supravietui schimbarilor climatice

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

struguriVesti bune pentru bautorii de vin: Organizatia Internationala a Viilor si Vinurilor (International Organisation of Vine and Wine – OIV) a anuntat ca plantatiile de vita de vie vor rezista, cel putin pe termen scurt si mediu, incalzirii globale, conform unui material publicat de Reuters.

Cultivatorii au inceput deja, in unele regiuni ale globului, sa recolteze mai devreme viile si sa cultive unele soiuri de struguri mai rezistente la capriciile vremii, iar producatorii de vin au trecut la noi procese de vinificatie pentru a face fata schimbarilor climatice, decizii care au dat rezultate si care plaseaza viitorul industriei vinurilor in afara grijilor imediate legate de modificarile de clima.

„Producatorii de vin din intreaga lume s-au adaptat schimbarilor iar planta de vita de vie in sine are o capacitate de adaptare pe care nu o regasim la nicio alta planta”, a declarat pentru Reuters directorul general al OIV, Jean-Marie Aurand.

El a oferit exemplul insulei Lanzarote din arhipelagul Canarelor, unde vita de vie creste direct din lava si isi obtine cea mai mare parte din necesarul de apa din roua de peste noapte. In China, mai mult de 80% din productia de struguri este localizata in regiuni in care temperaturile pot scadea dincolo de—30 de grade Celsius in timpul iernii. Cultivatorii acopera viile pentru a le proteja de inghet, pana la venirea primaverii.

Alti producatori de vin apeleaza la alte modalitati de vinificatie. Spre exemplu Treasury Wine Estates Ltd, din Australia, testeaza o tehnologie pentru irigarea subterana a viilor si isi mareste capacitatea de fermentare a strugurilor pentru a combate impactul schimbarilor climatice.

„Te poti adapta la schimbarile climatice sau poti sa reactionezi in consecinta. Dispui de timp de reactie dar trebuie sa stii ce se intampla”, declara Stuart McNab, reprezentant al Treasury Wine Estates Ltd. la Summitul Reuters Global Climate Change de acum un an.

In pofida ingrijorarilor exprimate de mai multi producatori de vin, in special a celor din celebra regiune franceza Champagne, Jean-Marie Aurand s-a declarat optimist cu privire la viitorul apropiat si pe durata medie al acestei industrii.

„Dispunem in prezent de alte tulpini de vie si de alte tehnici de cultivare, asa ca nu-mi fac griji in aceasta privinta pe termen scurt si mediu, dar acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa ne punem deloc problema schimbarilor climatice”, a mai sustinut el, precizand ca este prea devreme pentru a putea lansa previziuni cu privire la situatia viilor din anul 2050.

In ceea ce priveste prezentul insa, OIV sustine ca productia mondiala de vin a crescut cu 2% in 2015, ajungand la 275,7 milioane de hectolitri. Cresterea de 10% a productiei italiene de vinuri inseamna ca Italia va redeveni cel mai mare producator mondial, pozitie pierduta in urma cu un an in fata Frantei din cauza conditiilor meteorologice care au afectat productia de struguri in Italia.

In ceea ce priveste consumul de vin, OIV a prognozat pentru acest an un consum intre 235,7 si 248,8 milioane de hectolitri. In cursul anului trecut s-au consumat in jur de 240 milioane de hectolitri de vin. Spre deosebire de statele vest-europene unde se consuma mai putin vin, consumul va creste din nou in Statele Unite care au fost cel mai mare consumator mondial de vin in 2013.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2