Viktor Orban: Ungaria nu poate fi obligata sa renunte la pozitia sa fata de migranti

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Nimeni nu poate obliga Ungaria sa renunte la pozitia sa cu privire la migratie, a declarat vineri, pentru Radio Kossuth, premierul ungar Viktor Orban, care a subliniat ca electoratul din tara sa a spus in mod clar ca nu doreste imigranti ilegali, transmite MTI, informeaza AGERPRES.

”Ungurii au afirmat foarte clar ca nu doresc sa vada imigranti ilegali”, a spus Orban, in legatura cu procedura de infringement declansata recent de Comisia Europeana contra Ungariei. El a adaugat ca ‘poti trage unui guvern un pumn in burta’, dar acest lucru nu poate fi facut unei intregi tari.

Viktor Orban a insistat asupra faptului ca rata de participare ridicata la referendumul organizat de guvernul ungar in legatura cu migratia inseamna ca ‘o intreaga tara cauta mijloace pentru a sustine pozitia acestuia de a nu permite intrarea oamenilor cu culturi si civilizatii diferite’.

In urma cu trei zile, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a subliniat ca tara sa nu va ceda in fata incercarii Comisiei Europene de a ‘santaja’ statele membre ce refuza sa puna in practica sistemul de redistribuire a migrantilor.

Intr-o interventie in fata parlamentului de la Budapesta, seful diplomatiei ungare a apreciat ca executivul UE isi depaseste autoritatea in acest caz, adaugand ca guvernul Orban nu va permite nimanui sa treaca ilegal frontierele Ungariei. ”Nici macar Comisia Europeana nu poate priva statele membre de dreptul de a decide pe cine doresc sa lase sa intre pe teritoriul lor si alaturi de cine vor sa traiasca”, a spus Szijjarto.

Planul de relocare a 160.000 de refugiati a fost adoptat in septembrie 2015 in pofida faptului ca Ungaria, Cehia, Slovacia si Romania au votat impotriva lui. Desi in general s-a opus acestui mecanism, Polonia a votat in cele din urma, alaturi de majoritatea tarilor membre, in favoarea sa. Statele membre ale UE s-au angajat ulterior sa preia alti 22.000 de refugiati din state vecine Siriei, respectiv Turcia, Iordania si Liban.

Cu Turcia a fost incheiat in martie 2016 un acord prin care autoritatile de la Ankara s-au angajat sa primeasca inapoi migrantii ce debarca in Grecia, care trec prin Turcia venind mai ales din Orientul Mijlociu, statele blocului comunitar acceptand in schimb sa preia un numar echivalent de refugiati sirieni direct de pe teritoriul turc, in limita unui plafon de 72.000.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *