Vinul, indicat in artroza, nu insa si berea

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

alcoolConsumul de bere ar creste riscul de gonartroza (artroza genunchiului) si de coxartroza (de sold), in timp ce vinul, dimpotriva, ar avea un efect protector – arata un studiu realizat de cercetatorii britanici pe 3.000 de persoane cu varsta cuprinsa intre 45 si 86 de ani.

Doua treimi din acestea aveau artroza a soldului sau a genunchiului, cu simptome evidente si semne radiologice clare, in timp ce celelalte erau sanatoase, relateaza marti passionsante.be citat de Agerpres. Cercetatorii le-au pus intrebari participantilor cu privire la consumul de alcool — bere si vin — intre 21 si 50 de ani.

Rezultatele au aratat ca, spre deosebire de participantii la studiu care nu consumau niciodata alcool, cei care consumau 20 de beri sau mai multe pe saptamana se expuneau — in medie — unui risc de doua ori mai mare de a suferi de gonartroza sau de coxartroza (riscul suplimentar, foarte modest totusi, s-a observat de la un consum saptamanal de opt beri). Dimpotriva, cei care beau intre patru si sase pahare de vin pe saptamana (ca unic aport de alcool) prezentau un risc de artroza a genunchiului redus la jumatate fata de cei care nu consumau vin (influenta vinului asupra artrozei soldului nu este semnificativa).

Sunt date statistice si „nu se da nicio explicatie fiziologica. In interpretarea acestor observatii se impune prudenta”, sustine dr. Roseline Peluchon de la Journal International de Médecine. Autorii avanseaza ipoteza cresterii producerii de acid uric la consumatorii de bere, care favorizeaza artroza. Se pare ca nu este valabila ideea volumului abdominal (si greutatii suplimentare suportate de articulatii), in conditiile in care aceasta relatie persista indiferent de indicele de masa corporala (IMC), de circumferinta taliei si a bazinului.

Este insa important de stiut ca oamenii pot suferi de gonartroza si de coxartroza chiar daca nu sunt consumatori de bere, dar ca aceia care au tendinta de a bea prea mult trebuie sa se mai abtina. Un pahar de vin pe zi, in schimb, nu este deloc o idee proasta, rezuma passionsante.be.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2