Violenta asupra copiilor romi, in atentia autoritatilor

Violenta asupra copiilor este o realitate. Autoritatile incearca sa gaseasca solutii la aceasta problema. Institutia Prefectului, in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures deruleaza campania de informare si sensibilizare in vederea prevenirii abuzului si a oricarei forme de violenta asupra copilului in cadrul comunitatilor de romi din judetul Maramures.

In cadrul campaniei, au loc intalniri cu elevi si parinti, carora li se prezinta informatii de baza privind drepturile copilului, formele de abuz, efectele abuzului asupra dezvoltarii copilului, precum si modalitatile de sesizare a unui abuz.

Activitatile din cadrul campaniei constau in intalniri directe cu grupurile tinta, care sunt copii pana la 10 ani, adolescenti, parinti si cadre didactice, avand ca obiectiv informarea, constientizarea si prevenirea abuzului asupra copilului.

Campania a debutat in data de 4 mai 2017, la Scoala Gimnaziala din Chelinta. La intalnire au participat inspectorul pe problemele romilor din cadrul Institutiei Prefectului Judetul Maramures – Cristina Moldovan, Nicolae Boitor si Anamaria Turdean – reprezentati ai DGASPC Maramures, directorul unitatii scolare din Chelinta – Carmen Moldovan si cadrele didactice, viceprimarul orasului Ulmeni, Mateas Ioan, politisti de proximitate, parinti si elevii de etnie roma.

S-au purtat discutii cu parintii de etnie roma, in vederea informarii privind drepturile copilului, formele de abuz precum si efectele abuzului asupra dezvoltarii copilului.

Parintii au fost informati cu privire la facilitarea accesului la educatie prin existenta locurilor special alocate romilor in invatamantul liceal şi universitar. In anul scolar 2016-2017 exista un numar de 8 elevi romi care sunt in clasa a VIII-a, pentru care conducerea unitatii scolare a intocmit dosarele de admitere pentru scoala profesionala din cadrul Liceului Tehnologic “Dr. Florian Ulmeanu” Ulmeni.

Prefectura Maramures a anuntat ca au fost vizitate cele 2 scoli din cadrul comunitatii de romi din Chelinta, in care exista 383 de elevi, din care 358 sunt romi. Mai exact, 59 sunt prescolari, 226 apartin invatamantului primar, iar 73 invatamantului gimnazial.

Inspectorul pe problemele romilor din cadrul Institutiei Prefectului – Judetul Maramures a propus demararea unui program after school incepand cu anul scolar 2017-2018. Se va organiza o actiune in cadrul programului national “Scoala altfel”, care se deruleaza in perioada 22-26 mai 2017. Actiunea va consta in deplasarea elevilor romi din clasele primare din Chelinta la Teatrul de Papusi din Baia Mare, pentru a viziona un spectacol de teatru.

ZiarMM

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1