Violenta juvenila, o consecinta a unei societati care si-a pierdut valorile morale

Reclame home 1
Reclame home 1

violenta-in-scoliProstitutie, pedofelie, talharii, furturi, accidente, crime, violenta fizica si verbala. Cateva manifestari tot mai prezente in exprimarea unei generatii de tineri care si-a pierdut busola. Occidentalizarea relatiei dintre parinti si copii, non conformismul si acceptarea fara echivoc a pretentiilor progeniturilor a generat o categorie sociala care nu stie sa spuna “sarut-mana, mama”. Sunt mii de familii in care copii isi terorizeaza parintii si bunicii, folosind ca argument pumnul si insultele. Ei stiu sa spuna doar “vreau” si “acum”, santajand sau amenintand cu o rebeliune perpetua si violenta zilnica. Iata rezultatele unui sistem de educatie confuz in care marea problema o reprezinta degradarea familiei.

Cine este de vina si cum de s-a ajuns aici? Constatam cu stupoare ca am decazut pana in ultimele forme de mizerie morala, intr-o societate in care tinerii ori vor sa plece din tara, ori aspira sa fie ca Guta, Salam, Crudutza, Pamfilie, Becali sau alte nulitati sociale. Tinerii nu mai au modele in viata, caci majoritatea parintilor au ramas in urma cu pregatirea, fiind incapabili sa deschida un calculator sau sa-si seteze telefonul mobil. In atare conditii ei cad intr-un hiatus de autoritate, limitandu-se la a fi doar sponsori ai progeniturilor cu pretentii exagerate. Tinerii de azi nu vor sa inghita povesti de genul cand intra tatal meu in casa ma ridicam in picioare sau dupa ce ma servea la masa spuneam “multumesc frumos” mamei. Ei nu vor sa duca gunoiul la pubela, sa aduca o paine de la magazinul din colt sau sa isi aspire in camera. Daca sunt admonestati devin violenti, ameninta cu plecatul de acasa si se refugiaza in universul lor virtual, refuzand orice forma de comunicare interumana cu cei care le-au dat viata.

Astazi, in anturajul celor tineri conteaza cei care au manifestari de dizidenta si teribilism. Degeaba esti olimpic la scoala, caci esti catalogat tocilar si izolat de ceilalti ca un raios. Daca pe strada fiind, pui ambalajul la cos esti luat in deradere de colegi, pustoaicele te califica ca fiind “fatalau”, iar ratingul tau devine underground. Imaginea ta publica este definita de masina, telefonul sau gadgetul din posesie. Esti cineva daca butonezi pe facebook in timpul orei, si-i mai spui si cateva babatiei de istorie daca te deranjeaza. In pauza fumezi nonsalant pe hol si-i sufli fumul in nas dirigului, tragi periodic cate o flegma pe emblema liceului sau trimiti cu un sut in fund pe un mucos dintr-a noua dupa o placinta. Fetele au stari orgasmice cand constata manifestari de talibanism si se indragostesc nu de premiantul, ci de derbedeul scolii, cel care pleaca de la ore, zgarie masina directorului, merge la sala pentru lectii de kick boxing si bea fara “greturi” si scurt o jumatate de votca.

S-a dat sentinta in cazul crimei din Baia Sprie. Paula avea doar 16 ani si era o eleva eminenta. Parintii o lasau sa mearga in cluburi sau la discoteca si sa aiba “prieten”. Eduard era un fotbalist in devenire, o mica vedeta locala care si-a tras iubita mintoasa. Frumoasa tanara a facut greseala de a se atasa de un rebut uman, dar pentru ea conta ce facea si nu cine era sau ce educatie avea. Cand a inteles situatia a incercat sa rupa relatia, fara sa solicite ajutor parintilor sau unor persoane cu competente in domeniu. Inconstienta sau teribilism? Consecintele au fost dramatice si pentru ea, dar si pentru Diana din Iasi, o alta tanara de 16 ani, ucisa tot de un individ cu numele de Eduard si tot pentru ca fusese parasit.

Vinovati sunt nu doar ucigasii, vinovati suntem noi toti, cei care suntem parinti si credem ca copii cresc singuri sau pe strada, iar rolul nostru este doar acela de a le finanta pretentiile. Parintii Paulei si ai Dianei s-au autocondamnat sa poarte povara responsabilitatii si neimplicarii lor pana in mormant. O mama trebuie sa comunice cu fiica adolescenta, sa stie prin ce tragedie personala trece si sa o apere de pericole. La 16 ani e inconstienta criminala sa lasi o fata sa mearga in cluburi, aparat cel mult de un juvete cu cosuri a carui prioritate este cum sa-si bage mana sub fusta ei.

Instanta a condamnat pe ucigas la 15 ani de recluziune. O pedeapsa minora in raport cu gravitatea si consecintele faptei. Crimele si actele de coruptie ar trebui pedepsite cu inchisoarea pe viata, fara posibilitatea eliberarii conditionate. Eduard Vaida va iesi in 7 ani, cu studiile completate la scoala vietii, perioada numita “facultate”. In penitenciar va invata violenta extrema, un cod al terorii, iar el ca “alifie” va fi in primii ani umilit, abuzat si supus dezumanizarii.

El nu stie sa scrie carti sau lucrari de doctorat. Este doar un tanar scapat de sub controlul familiei si al societatii, care a vazut prea multe productii holywoodiene. Acum isi va juca propriul rol, intr-o celula cu infractori violenti. Dupa cinci ani va deveni si el “calugar” si va aplica la randu-I regulile dure “prostanacilor”, cei noi veniti sau mai slabi ca si el, cu mintea tulbure de “iarba”sau alcool contrafacut. Cu siguranta nu va iesi reeducat si ros de remuscari. Fauna interlopa va mai recruta un “soldat” care va sparge capete, va viola, talharii si daca trebuie …va si ucide.

Suntem vinovati ca societate pentru violenta promovata in mass-media, pentru goana dupa senzational in stirile de la ora 17, pentru modelele absurde si negative pe care le cultivam cu ostentatie. Doua familii si-au pierdut copiii, Paula si Eduard au pierdut lupta cu viata. Ea mergand in mormant, el in subsolul unei societati nepasatoare, vinovate de complicitate. O alta fata a cruntei realitati in care traim. E trist….

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2