Visul cherechesian s-a amanat. Consilierii locali s-au prins de manipularea primarului. Viitorul ziar al Primariei Baia Mare, marul discordiei

Proiectul privind un viitor ziar al Primariei Baia Mare s-a regasit si pe borderoul sedintei Comisiei de buget-finante a Consiliului Local, desfasurat in 6 iulie. La fel ca si in comisia juridica, alesii baimareni au avut intrebari cu privire la costurile de tiparire, distributie, difuzare, dar si cu privire la salariile viitorilor angajati care vor munci pentru publicarea acestui ziar. Secretarul Lia Muresan nu a stiut sa detalieze (pentru ca habar nu are despre ce cifre este vorba) si a chemat ajutoare din Primarie. 

Florin Cret, presedintele comisiei, le-a explicat in linii mari ce presupune acest proiect. Initial, Cret ar fi dorit sa se voteze favorabil, insa consiliera Daniela Bazarea a propus amanarea, deoarece reprezentantii Primariei “nu au stiut” sa dea raspunsurile la intrebarile adresate cu privire la costuri.

Amanarea a fost supusa la vot. Din cei prezenti, un singur membru a votat impotriva amanarii, respectiv presedintele Florin Cret. Astfel, proiectul pe care primarul Chereches si-l doreste cu disperare a fost amanat si nu va intra in plenul sedintei de CL din aceasta luna.

Revenind la costurile pe care le implica un ziar tiparit, socul cel mare a venit atunci cand consilierii locali au primit raspunsul din partea responsabilei de proiect. Pe care nu stim cine a numit-o si in ce calitate a dat aceste raspunsuri.

Consiliera Daniela Bazarea a dorit sa stie daca ziarul va fi lunar sau bilunar, ce tiraj va fi pe aparitie si cate pagini va avea. Responsabila de proiect i-a spus ca se va tipari in functie de numarul de anunturi.

Referitor la tiraj, aceasta a spus comisiei ca ziarul se va tipari in peste 40.000 de exemplare in format A3. Tot ea a mai afirmat ca respectivul ziar va avea un numar de 16 pagini.

ZiarMM a comparat preturile cu care lucreaza doua tipografii, una de la Cluj si una de la Satu Mare. Astfel ca, la un tiraj de 40.000 de ziare am facut o medie, pentru ca se face si o reducere simbolica, la 0,7 lei/bucata/ ziar si respectiv 0,8 lei/bucata/ziar cu tot cu TVA si am obtinut in primul caz 28.000 de lei, iar in al doilea caz, 32.000 de lei. La aceste sume se adauga salariul tehnoredactorului, despre care zice presedintele Florin Cret este de 1.500 de lei, -aici nu facem referire la cei care vor scrie, caci responsabilul de proiect a afirmat ca de aceasta parte se ocupa angajatii Biroului de Comunicare din Primarie, trei la numar, care, presupunem noi, nu doresc mariri salariale pentru munca de redactor pe care o vor face-, plus distributia si difuzarea, dar si alte plati neprevazute care apar pe parcurs.

Si cum responsabila de proiect impreuna cu secretarul Lia Muresan au asigurat, si in aceasta comisie, ca se reduc considerabil cheltuielile de publicare in ziarele private, unde spun ele ca se platesc lunar sume de 3.000, 4.000 sau 7.000 de lei lunar, dupa caz, venim si noi cu intrebarea: Sigur ati frecventat clasele I-IV? Nu de alta, dar poate ne explicati si noua, unde e reducerea cheltuielilor?

Catalin Chereches a avut o iesire nervoasa, dupa amanarea proiectului

La foarte scurt timp, in sala si-a facut aparitia si primarul Catalin Chereches. Acesta i-a intrebat pe cei din comisie daca au intrebari si ulterior s-a trecut la discutiile referitoare la Monitorul Oficial al Municipiului cu denumirea “Baia Mare”.

Presedintele Florin Cret l-a informat pe edil ca proiectul a fost amanat pentru fundamentare, iar consiliera Daniela Bazarea i-a explicat ce anume lipsea din documentatia inaintata spre studierea comisiei buget-finante.

Daniela Bazarea: “Trebuie sa vedem care sunt costurile, ce inseamna exact pentru buget.”

Dupa explicatii, membrii  comisiei si-au continuat treaba fara sa-l mai intrebe nimic pe primar. Cel mai probabil, acesta spera sa se revina asupra amanarii, insa acest lucru nu s-a intamplat. Suparat, edilul s-a ridicat… Pe un ton apasat si iritat la culme a luat o decizie exprimata cu glas tare: “Nu exista posibilitatea sa mai publicam anunturile, foarte bine, atunci anunturile oficiale, PUZ-uri, PUD-uri, tot, tot, tot se blocheaza, de astazi”.

Concluzia o trageti singuri!

Anamaria AVRAM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

3 Comments

  1. george

    Este o legatura reala intre validarea unui PUZ sau PUD si faptul ca primaria nu are “organ de presa”? . CC se poarta tot mai mult ca un disperat, pentru ca incep sa se destepte unii consilieri neobedienti. Daca intre evaluarea minimala a tiparirii de 28000 lei, fara distributie, atentie, si costurile maxime actuale de 7000 lei nu se vede deosebirea, inseamna ca tanti Muresan are grave probleme de aritmetica. Cum isi numara banii de salariu?

    Reply
  2. maria

    Cherecheș mai vrea să facă un Emaramureș? Tot pe banii altora și tot pentru proslăvirea propriei imagini? Nu se mai mulțumește cu ”Graiul Cherecheșului”? Pe cine vrea la noua făcătură, nu cumva pe Anamaria Somay și pe Radu Țolaș? Și pe alții ca ei? Felicitări consilierilor care s-au opus noii scamatorii marca Cere Cheș.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1