Vitamina D protejeaza impotriva infectiilor respiratorii acute, responsabile de milioane de decese pe an 

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Un nou studiu realizat printr-o colaborare a unei echipe internationale de oameni de stiinta a confirmat ca suplimentarea regulata a dietei cu vitamina D poate contribui la protejarea corpului contra infectiilor respiratorii acute, informeaza miercuri Harvard Gazette, transmite AGERPRES.

Cercetarea, o metaanaliza a 25 de teste randomizate efectuate in mediu controlat, la care au participat peste 11.000 de subiecti, a fost publicata in jurnalul stiintific „BMJ”.

„Multi oameni inteleg faptul ca vitamina D este critica pentru sanatatea oaselor si a muschilor”, a declarat Carlos Camargo din cadrul Departamentului pentru Medicina de Urgenta de la Spitalul General din Massachusetts (MGH), autorul principal al studiului. „Analiza noastra a descoperit in plus ca aceasta ajuta corpul sa lupte cu infectiile respiratorii acute, responsabile de milioane de decese la nivel mondial in fiecare an”, a completat specialistul.

O serie de studii observationale, care au urmarit participantii de-a lungul unei perioade de timp, fara ca acestia sa beneficieze insa de un anumit tratament, a asociat nivelurile scazute de vitamina D cu un risc mai mare de infectii respiratorii acute.

Pentru investigarea rolului protector al vitaminei D au fost desfasurate mai multe teste clinice si metaanalize care au colectat date de la mai multe studii, insa toate acestea au condus la rezultate contradictorii. Ca urmare, pentru a rezolva discrepantele, o echipa condusa de Adrian Martineau de la Universitatea Queen Mary din Londra, a realizat o metaanaliza la nivel individual in peste o duzina de tari, inclusiv Statele Unite, Canada si Marea Britanie.

Spre deosebire de metaanalizele care au comparat datele medii de la toti participantii la fiecare studiu, metaanaliza individuala separa informatiile prelevate de la fiecare participant, conducand la ceea ce poate fi considerata o analiza la rezolutie inalta a datelor din toate studiile.

Cercetatorii au determinat faptul ca suplimentarea zilnica sau saptamanala a dietei cu vitamina D a avut cele mai bune rezultate in cazul indivizilor care manifestau cele mai mari deficiente ale acestei vitamine (sub10 mg/dl), reducand la jumatate riscul de infectii respiratorii. De asemenea, s-a observat ca toti participantii au avut efecte pozitive in urma suplimentarii regulate cu vitamina D.

Administrarea ocazionala a unor doze mari de vitamina D nu a produs beneficii semnificative.

„Infectiile respiratorii acute sunt responsabile de milioane de vizite la departamentele de urgenta in Statele Unite”, a spus Camargo, care este totodata si profesor de medicina de urgenta la Scoala Medicala Harvard. „Aceste rezultate au un impact major asupra sistemului sanitar si sustin eforturile de a fortifica alimentele cu vitamina D, in special in randul populatiilor cu niveluri ridicate de deficienta de vitamina D”, a completat cercetatorul.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2