Vitaminele din complexul B ar putea avea ”efect protector” contra poluarii din atmosfera

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Vitaminele din complexul B ar putea reprezenta o masura eficienta de protectie contra impactului negativ pe care il are poluarea din aer asupra organismului, potrivit unui studiu realizat recent in Statele Unite, informeaza marti BBC, transmite AGERPRES.

Cercetatorii au descoperit ca doze mari de suplimente cu vitamine din complexul B pot ”compensa in mod complet” daunele cauzate de particulele foarte fine din atmosfera.

Cu toate ca impactul poluarii din aer asupra sanatatii a devenit o cauza a cresterii ingrijorarii oamenilor din toata lumea, modul in care aerul poluat actioneaza in mod negativ asupra oamenilor nu este inca pe deplin inteles.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), peste 90% din populatia lumii traieste in zone in care poluarea aerului depaseste limitele de siguranta.

Unul dintre poluantii considerati cei mai periculosi pentru sanatate este reprezentat de materiile foarte fine respirabile — PM2.5 — avand particule cu un diametru de sub 2.5 micrometri. Aceste particule complexe provin de la motoarele diesel, sobele cu lemne si ca produs secundar al reactiilor chimice dintre alte gaze poluante. Avand circa 1/30 din grosimea unui fir de par uman, fragmentele PM2.5 se pot depune adanc in plamani si pot contribui la aparitia unor probleme respiratorii si ale inimii, atat la persoanele tinere cat si la cele in varsta, precizeaza sursa citata. De asemenea, potrivit oamenilor de stiinta, acestea pot cauza modificari asupra genelor raspunzatoare de sistemul imunitar la nivel epigenetic, oprindu-le sau pornindu-le si afectand ”scutul” natural de protectie al corpului.

Oamenii de stiinta au observat anterior, in urma studiilor efectuate pe animale ca unii nutrienti pot stopa intr-un anumit fel acest proces. In cadrul cercetarii recente, realizata pe un numar redus de subiecti, o echipa internationala de oameni de stiinta a dorit sa afle daca efectul nociv al expunerii la concentratii de PM2.5 poate fi atenuat prin suplimentarea cu vitamine B — 2,5 mg de acid folic, 50 mg de vitamina B6 si 1 mg de vitamina B12.

Zece voluntari au fost expusi mai intai la aer curat si au primit un placebo pentru a le fi masurate raspunsurile de baza. Ulterior, ei au fost testati cu doze mari de vitamine B in timp ce au fost expusi la aer continand un nivel mare de PM2.5.

Oamenii de stiinta au descoperit ca o suplimentare a dietei cu vitamine din complexul B timp de patru saptamani a limitat efectul PM2.5 cu 28-76% in zece zone genetice. In plus, ei au observat o reducere similara a impactului la nivelul ADN-ului mitocondrial, regiuni celulare generatoare de energie.

Totusi, cercetatorii au recunoscut ca acest studiu are numeroase limitari, prin care numarul mic de subiecti si cantitatea redusa de informatii cu privire la dozele de vitamine B declansatoare ale raspunsului sesizat. ”Nu am folosit doze diferite, iar cele pe care le-am utilizat au fost destul de mari, peste doza sugerata in mod normal in sarcina. (…) In acelasi timp, insa, am observat acest efect protector”, a declarat Jia Zhong de la Harvard School of Public Health, care a condus studiul.

”Cred ca vitaminele B reprezinta o posibila speranta de care ne putem folosi ca tratament individualizat pentru a completa regulamentele privind politica de minimizare a impactului poluarii din aer”, a completat Jia Zhong adaugand ca un ”studiu mai sofisticat este necesar a fi realizat urgent in Beijing sau India ori Mexic pentru a se observa daca efectul protector este eficient si in cazul celor care sunt expusi in mod cronic (la poluarea din aer — n.r.)”.

Studiul a fost publicat in jurnalul ”Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *