Vizita presedintelui Trump in Polonia provoaca ingrijorare la Bruxelles

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

Vizita in Polonia a presedintelui american Donald Trump prevazuta pentru saptamana viitoare este simtita ca un imbold diplomatic pentru guvernul de dreapta polonez insa ingrijoreaza statele din vestul Europei ca va incuraja sfidarea Varsoviei fata de Bruxelles, relateaza joi Reuters, informeaza AGERPRES.

Trump se va afla timp de o zi in vizita in Polonia — in drumul sau catre summitul G20 de la Hamburg, Germania — pentru a participa la o reuniune a liderilor din centrul Europei, statele baltice si Balcani, un eveniment organizat de Polonia pentru consolidarea comertului regional si a infrastructurii.

Diplomatii de la Bruxelles considera insa reuniunea din 6 iulie, denumita Summitul Initiativei celor Trei Mari deoarece statele care participa se afla la Marea Neagra, Marea Baltica si Marea Adriatica, ca o incercare a Poloniei de a-si extinde influenta in afara Uniunii Europene cu care guvernul nationalist polonez a avut numeroase confruntari.

Trump intentioneaza sa promoveze exporturile de gaze naturale din SUA in randul liderilor din Europa Centrala si de Est, o regiune care se bazeaza in mare masura pe livrarile rusesti de gaze naturale, a anuntat consilierul lui Trump pe probleme economice. Polonia a primit primul transport de gaz natural lichefiat din SUA luna aceasta.

Cei mai multi diplomati de la Bruxelles resping importanta proiectului celor Trei Mari, organizat impreuna cu Croatia, insa se arata prudenti fata de vizita lui Trump pentru a participa la aceasta reuniune.

“Nu poti sa nu ai unele suspiciuni ca (acest proiect) nu reprezinta o incercare de a distruge unitatea europeana”, a declarat un diplomat european in legatura cu Initiativa celor Trei Mari.

Partidul Dreptate si Justitie (PiS), la guvernare in Polonia, a jucat un rol important in alimentarea unei rupturi profunde intre fostul stat comunist si membrii occidentali ai Uniunii Europene, in momentul in care blocul comunitar se confrunta cu consecintele deciziei Marii Britanii de a parasi UE.

Polonia este una dintre principalele voci din regiune impotriva migratiei, o viziune impartasita de Trump, la fel ca lipsa de consideratie fata de subiectul legate de schimbarile climatice.

Profund neincrezatoare fata de Moscova, Polonia spera ca Trump, care a numit odata NATO “invechita”, isi va reconfirma angajamentul fata de consolidarea prezentei militare a Aliantei in Europa de Est, intr-un semn de descurajare a actiunilor Rusiei in regiune.

Insa diplomati occidentali se tem ca Trump se va folosi de vizita la Varsovia pentru a-si reitera criticile fata de cheltuielile reduse pentru aparare alocate de statele din Europa, un subiect care irita multi lideri occidentali.

“Nu suntem siguri care va fi mesajul lui Trump … Va fi el aici pentru a intari angajamentul Washingtonului fata de NATO? Ar fi minunat”, a spus un diplomat UE. “Insa ce se va intampla daca el va conditiona acest lucru de cresterea cheltuielilor pentru aparare? Asta ar provoca multe neplaceri”, a mai spus oficialul european.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1