Vlad Durus (USR) dupa decizia CCR: Presedintele Romaniei transformat in logofat al ministrului Justitiei

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Curtea Constitutionala (condusa de fostul deputat PSD, Valer Dorneanu) a admis plangerea formulata de Guvern in care invoca un conflict institutional dupa refuzul Presedintelui de a o revoca pe Laura Codruta Kovesi, procuror sef al DNA, la solicitarea ministrului Justitiei, Tudorel Toader. Prin decizia data, Curtea a retinut existenta unei dispute constitutionale intre Presedinte si Guvern. CCR a explicat printr-un comunicat decizia, invocand ca „Presedintele nu are putere discretionara proprie. Presedintele trebuie sa emita decretul de revocare a Laurei Codruta Kovesi”.

Deputatul USR Maramures, Vlad Emanuel Durus, membru in Comisia juridica a Camerei Deputatilor, a comentat acid decizia CCR: „Curtea isi contesta deciziile anterioare cu privire la atributiile Presedintelui. Pana acum, spunea ca e un factor de decizie, acum il transforma intr-unul de executie. Practic, il subordoneaza pe Presedinte ministrului justitiei. Prin aceasta decizie, subordonati devin si procurorii din CSM, pentru ca Ministrul Justitiei primeste puteri discretionare.

Se intelege ca orice dispune in acest moment Ministrul Justitiei, nu mai poate opri nici CSM, nici Presedintele. Presedintele Romaniei devine un fel de logofat al ministrului Justitiei. Decizia este una periculoasa. Se vede ca e luata pe linia intentiilor PSD-ALDE. La numire, Presedintele este cel care are rolul constitutional de a numi procurorii sefi. Daca nu-i numeste, persoana nu devine automat procuror sef doar la propunerea ministrului. Pe principiul similitudinii, acelasi rol trebuie sa-l aiba si la revocare”.

Ministrul Justitiei a propus revocarea procurorului sef al DNA in 2 februarie a.c.. Propunerea ministrului a primit aviz negativ din partea CSM, cateva saptamani mai tarziu. In urma acestui aviz, Klaus Iohanis a decis sa nu o revoce pe Kovesi din functie.

USR Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *