Vlad Emanuel Durus, deputat USR Maramures: „Sistemul de invatamant trebui sa ofere fiecarui elev sanse dupa talentul sau”

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Prima zi de scoala creeaza emotie deopotriva atat pentru cei care vor ocupa un loc in banca, precum si pentru cei care au trecut peste aceasta perioada. Ultimii, parinti sau bunici, au nostalgia orelor petrecute in salile de clasa, a momentului in care, la inceputul fiecarui an, gaseau pe un colt de banca cartile care urmau sa le fie izvor de cunoastere. Au imaginea primei invatatoare, a primilor prieteni, unii ramasi cu acest statul pe viata, a primei iubiri aparute in anii de liceu.

Pentru cei care azi suna clopotelul, ziua aceasta inseamna inceputul sau continuarea unui drum. De modul in care se vor implica in studiu depinde, in cea mai mare masura, viitorul lor. Societatea trebuie sa invete sa respecte valorile. Sa ofere fiecaruia locul pe care si l-a castigat prin munca. Exemplul trebuie sa vina de la varf, acolo unde in cele mai importante functii in stat trebuie sa stea oameni de cea mai mare calitate profesionala. Altfel, scara valorilor e rasturnata. Am militat si voi milita pentru asta. Este datoria noastra, a tuturor, sa cream un sistem  care promoveaza munca si performanta, in care conteaza valoarea fiecarei persoane, care are grija ca niciun copil sa nu piarda sansele pe care propriul talent i le sustine. Valoarea sistemului de invatamant  este data de capacitatea de a educa in spiritul unei astfel de societati. Parintii si dascalii sunt primele exemple pentru elev. Avem o mare responsabilitate in a construi caracterele viitorului.

Pentru unii parinti, azi nu e o zi doar pentru lacrimi de fericire. Ochii lor sunt inundati de lacrimi de tristete. Sunt alaturi de copii lor doar prin intermediul pozelor sau imaginilor video trimise prin telefon. Imposibilitatea asigurarii unui trai decent din munca cinstita, i-a obligat sa plece. Nimic nu e mai dureros decat sa nu-ti poti tine copilul de mana intr-o astfel de zi sau in momente din viata in care are nevoie de tine. Si sunt  foarte multe! Bunicul, unchiul, matusa, vecinul, dascalul nu pot inlocui un parinte. Aceasta departare ii face pe multi tineri sa se piarda in viata Preocuparea principala a oricarui Guvern ar trebui sa fie aducerea acestor parinti langa copiii lor.

Din pacate, in 2018 avem inca multe unitati de invatamant care nu sunt pregatite asa cum trebuie pentru a-si primi elvii. Sunt scoli in care toaleta este tot in curte, apa se aduce cu galeata, materialele didactice sunt insuficiente. Multi dintre dascali cumpara din banii lor diverse materiale pentru a putea preda la clasa in bune conditii. Avem multi profesori „eroi”. Nu e un cuvant mare. Le multumesc pentru pasiunea, crezul si speranta cu care-si fac meseria!

Inceputul de an scolar e si pentru a ne incarca cu speranta unui nou inceput. Le doresc tuturor celor implicati, dascali, elevi, parinti, sa aiba un an cu rezultate foarte bune, care sa-i aduca mai aproape de planurile lor profesionale si intelectuale.

Deputat USR Maramures, Vlad Emanuel Durus

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2