Vladimir Putin anunta ca Rusia va dezvolta rachete cu raza scurta si medie de actiune

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Rusia va incepe sa dezvolte rachete cu raza scurta si medie de actiune ca raspuns la dezvoltarea acestui tip de rachete de catre Statele Uunite ale Americii, a declarat vineri presedintele rus Vladimir Putin la Ashabad, capitala Turkmenistanului (ex-republica sovietica din Asia Centrala), unde participa la Consiliul sefilor de stat din CSI (Comunitatea Statelor Independente), informeaza EFE si Interfax, transmite AGERPRES.

”Am spus ca nu vom desfasura rachete cu raza scurta si medie de actiune daca le-am avea. Acum, desigur, vom lucra la asta pentru ca americanii le au deja”, a afirmat presedintele rus, remarcand ca, la numai trei luni de la retragerea din Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare (INF), SUA au efectuat un test cu racheta din aceasta clasa.

”Aceasta este foarte grav, luand in considerare faptul ca reprezentantii oficiali ai Pentagonului au declarat ca planifica sa le desfasoare in Asia si duc discutii in acest sens cu Japonia si Coreea de Sud”, a mentionat seful statului rus.

Potrivit lui Putin, aceasta situatie afecteaza in mod direct securitatea Rusiei.

”Sa vedem, bineinteles, unde vor fi amplasate, dar teritoriul Rusiei va fi in raza lor de actiune”, a mai spus presedintele rus.

Tratatul INF, semnat de Uniunea Sovietica si SUA in 1987, a fost primul pact pentru reducerea arsenalelor nucleare ale celor doua puteri si a condus la eliminarea in 1991 a tuturor rachetelor de croaziera balistice cu raza medie si scurta de actiune cu lansare terestra, o etapa cheie pentru a pune capat tensiunilor din perioada Razboiului rece.

La 1 februarie a.c., Washingtonul a anuntat abandonarea pentru sase luni a Tratatului INF, dupa ce a acuzat Rusia de incalcarea prevederilor pactului, un gest la care Moscova a raspuns intr-o maniera similara a doua zi. Tratatul INF a incetat definitiv la 2 august.

La reuniunea de vineri cu omologi ai sai din CSI, Putin a avertizat ca incertitudinea care persista in privinta prelungirii Tratatului de reducere a armelor nucleare START III sau New START, care expira in 2021, ”alimenteaza cursa inarmarii”.

”Pana in prezent, guvernul american nu s-a decis ce sa faca in aceasta privinta. Aparent, in cadrul administratiei (de la Washington) exista o dezbatere in care unii spun ca trebuie prelungit, iar altii spun ca SUA nu ar trebui sa fie legate de maini si de picioare prin aceste limitari”, a afirmat Vladimir Putin.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole