Vladimir Putin: Incercarile SUA de a-si consolida dominatia in Balcani destabilizeaza regiunea

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Tentativele SUA si ale altor tari occidentale de a-si consolida pozitia dominanta in Balcani ramane un factor serios de destabilizare in regiune, a declarat presedintele Rusiei, Vladimir Putin, intr-un interviu acordat marti seara publicatiei sarbe Vecernje novosti, inaintea vizitei sale, joi, la Belgrad, informeaza agentia de presa rusa oficiala TASS, informeaza AGERPRES.

‘Daca e sa vorbim despre situatia din Balcani, un factor major de destabilizare este linia SUA si a unor tari occidentale orientata spre consolidarea dominatiei lor in regiune’, a spus Putin, potrivit caruia, in 1999, ‘fortele NATO – fara autorizare din partea ONU – au bombardat Iugoslavia timp de doua luni, smulgand cu forta tinutul autonom Kosovo’. ‘In 2008, Washingtonul si aliatii sai au sprijinit autoproclamarea ilegala a independentei Kosovo’, a adaugat el.

In continuare, presedintele rus a denuntat extinderea NATO in regiune, ceea ce duce la cresterea tensiunilor in Europa, acuzand Alianta ca restabileste liniile de divizare din perioada Razboiului Rece.

In 2017, in opinia sa, in pofida faptului ca jumatate din populatia Muntenegrului nu voia in NATO, mica tara balcanica a fost atrasa in Alianta. ‘S-au temut sa organizeze un referendum pe aceasta tema si drept urmare aceasta tara trece acum printr-o perioada de instabilitate politica’, a spus Putin.

In acest context, seful statului rus a evocat si cazul Macedoniei unde – potrivit lui – ‘pentru a accelera intrarea acesteia in Alianta Nord-Atlantica a fost declansat anul trecut procesul de schimbare a denumirii tarii si amendarea Constitutiei’.

‘Am afirmat in mod repetat ca noi consideram politica de extindere a NATO o relicva a Razboiului Rece, o strategie militaro-politica eronata si distructiva’, a afirmat presedintele rus. ‘Astazi, Alianta incearca sa-si consolideze prezenta in Balcani. Prin aceasta doar restabileste liniile de divizare pe continentul european, incalcand grav principiul indivizibilitatii securitatii’, considera Putin, potrivit caruia aceasta duce la scaderea increderii si la cresterea tensiunii in Europa.

In acelasi timp, el si-a exprimat surprinderea fata de reactia UE la decizia ‘parlamentului’ kosovar de a transforma Fortele de securitate din Kosovo intr-o armata in adevaratul sens al cuvantului. ‘Era evident ca o astfel de masura va fi perceputa de sarbii care traiesc in provincie drept o amenintare directa la adresa securitatii lor. In general, aceasta masura genereaza riscuri majore de agravare a situatiei in regiune’, a declarat seful statului rus in interviul pentru publicatia sarba.

Moscova, cunoscand si intelegand complexitatea Balcanilor si istoria regiunii, a privit-o ca pe un spatiu de cooperare constructiva, sustine Vladimir Putin, adaugand ca ‘si astazi Rusia are multi prieteni aici, printre care un loc special il ocupa partenerul strategic – Serbia’.

In acest context, presedintele Rusiei a promis ca tara sa va dezvolta cooperarea tehnico-militara cu Serbia, conform TASS. ‘De-a lungul anilor, am ajutat la consolidarea capacitatii de aparare a Serbiei: furnizam arme si echipamente militare, ajutam la reparatii si modernizare. Vom continua sa dezvoltam cooperarea tehnico-militara’, a dat asigurari Putin Belgradului, subliniind ca Moscova apreciaza angajamentul ferm al conducerii sarbe fata de politica de mentinere a neutralitatii Serbiei.

Referitor la aspiratia Serbiei de a se integra in UE, presedintele rus a declarat ca Moscova respecta aceasta dorinta a Serbiei si considera ca acest curs al conducerii sarbe nu va fi un obstacol in calea dezvoltarii relatiilor dintre Moscova si Belgrad. ‘Respectam politica conducerii sarbe de aderare la UE. Spre deosebire de partenerii occidentali, noi nu incercam sa punem Belgradul in fata unei alegeri artificiale – ori cu Rusia, ori cu Uniunea Europeana’, a spus Putin.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *