Vocea baimareanului: “Profi incalca legea in Baia Mare. Cine se teme de adevar?”

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Ca traim in Romania sub dictatura corporatista nu mai e o noutate. Infiltrati in anii ’90, marii operatori comerciali stapanesc piata de gross si retail, anuland afacerile antrepenorilor romani, cu fonduri imense pompate din fonduri de investitii provenite din paradisuri fiscale. Conduse in mare majoritate de expati dar si de romani fara coloana verticala, supermarketurile acapareaza teren in detrimentul magazinelor de cartier si a producatorilor locali nevoiti sa arunce produsele sau sa le vanda pe nimic samsarilor.

In cartierul Decebal, exista un complex comercial la parterul blocului 11, Meda, cum e cunoscut magazinul, functional de la construirea blocului prin anii ’70. Locatarii care s-au mutat acolo, atunci, stiau ca in fiecare zi vin 2-3 masini cu aprovizionarea, in rest fiind liniste si zero trafic in curtea interioara. Dupa 1990, lucrurile s-au schimbat, tot mai multi dintre locuitori avand masini ce ocupa spatiile si asa restranse din cauza construirii garajelor. Situatia a devenit la un moment dat tot mai dificila, fiind dese certuri intre vecini pentru un loc de parcare. Totul a explodat dupa ce un lant de magazine a inchiriat un spatiu de cateva sute de metri patrati detinut de un fost demnitar local, reconvertit din comerciant in manager de spital.

Fideli politicii agresive promovate de Mid Europa Partner, fondul de investitii ce detine magazinele tip supermarket ale lantului Profi, actualii manageri incalca toate reglementarile posibile, de la faptul ca aduc in zona de aprovizionare tiruri cu gabarit de 20 tone ce blocheaza accesul locuitorilor ore intregi si in fiecare zi, asta pe alei interioara unde au acces doar masini pana la doua tone si pana la riscul pe care-l reprezinta aprovizionarea zilnica si haotica pentru traficul pietonal si copiii care circula prin zona. Mai multe familii care locuiesc de o viata in blocul cu pricina au ajuns la limita suportabilitatii. De zeci de ori sesizat institutiile statului cu privire la abuzurile comise de conducerea magazinului. Insa, nimic…

“E imposibil de suportat, ca sa nu mai vorbesc de poluare si zgomotul produs, plus riscul permanent de accidente cauzat de manevrele dificil de executat in spatii inguste. Din cauza vibratiilor produse de autovehiculele cu tonaj marit, tencuielile au inceput sa crape si sa cada de pe cladire, iar gazele de esapament fac viata imposibila locatarilor. Uitati-va la asfalt! E spart si numai gropi, iar angajatii ies si fumeaza, aruncand chistoacele pe jos. Si asta la doar cativa metri de instalatia si contorul de gaz. E normal asa?!”, se intreaba unul din baimarenii care domiciliaza in blocul Meda.

Punem si noi intrebarea fireasca: cine si de ce are interesul sa protejeze un operator economic care incalca legea? Uita consilierii locali si primarul ca sunt in slujba cetateanului si nu a capitalului corporatist strain?

A, era sa uitam! Magazinul nu are autorizatie de construire pentru lucrarile de extindere a spatiului executate in interior. De fapt… nu mai conteaza.

Mihai POPA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

3 Comments

  1. Ionel ganea

    Sfat: lasati magazinul 2-3 saptamani impace folositi altul nu mai cumparati de loc sa vedeti daca o sa mai finctioneze

    Reply
  2. bla bla

    la fel e si pe bd bucuresti la blocul 36, tot profi, tot nesimtire, tot zgomot, masini blocate. politie sesizata de n-ori, nu se intampla nimic.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *