VOT ÎN SENAT – Alocaţie din prima zi de viaţă a copilului

Alocaţia de creştere a copilului va fi acordată din prima zi de viaţă, urmând ca aceasta să fie plătită în maximum 30 de zile de la naştere. Este vorba despre o inițiativă legislativă care a fost adoptată în această săptămână de Senat, și care acum merge mai departe la Camera Deputaților.

„Drepturile copiilor trebuie să se aplice încă din prima zi de viaţă, iar părinţii să între imediat în posesia alocaţiei de stat. Nu peste câteva luni, nu când binevoieşte funcţionarul primăriei. Tinerii părinţi sunt copleşiţi de griji şi obligaţii, iar copiii au nevoi chiar din prima zi de viaţă. Un pas mai aproape de normalitate”, a declarat senatoarea Anca Dragu, unul din inițiatorii acestui proiect de lege.

„Propunem modificarea art. 6 alin. (4), astfel încât dreptul la alocaţia de stat pentru copii să se stabilească încă din prima zi de naştere a copilului, iar copiii să beneficieze de alocaţia obligatorie de stat, conform art. 49 din Constituţia României încă din prima zi de naştere, în momentul de faţă. Legea nr. 61/1993 prevede la art. 6, alin. 4, că „dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar
plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii”. Beneficiul direct şi imediat al unei asemenea modificări este creşterea veniturilor proaspeţilor părinţi cu o sumă de bani consistentă, care este reprezentată de perioada dintre ziua naşterii şi ultima zi a lunii respective”, precizează inițiatorii.

„Pentru exemplificare, un copil născut pe data de 2 martie beneficiază de alocaţia de stat pentru copii începând cu data de 1 aprilie, iar părinţii săi vor primi alocaţia de stat pentru copii – în cazul în care depun cererea în aprilie – abia în mai. Acesta este calculul cel mai optimist, în realitate existând judeţe în care plata alocaţiei de stat pentru copii se face cu o întârziere şi mai mare. Astfel, în cel mai bun caz, părinţii unui copil născut pe 2 martie primesc, în numele copilului, banii pentru alocaţia de stat pentru copii în luna mai, iar suma de bani primită nu ia în calcul cele 28 zile aferente lunii martie în care copilul este în viaţă şi are, deci, dreptul la protecţia conferită lui prin Constituţie.

Interesul superior al copilului şi protecţia copiilor menţionată cu titlu de principiu constituţional legitimează interpretarea conform căreia orice copil are dreptul la alocaţia de stat pentru copii de la naştere şi nu există niciun motiv fundamentat pentru care copilul născut trebuie să aştepte luna ulterioară naşterii pentru a beneficia de acest drept constituţional. Singurul motiv pentru care acest lucru se întâmplă este formularea art. 6, alin. (4) care indică acest mecanism, ori statul nu poate justifica lentoarea sa birocratică în detrimentul dreptului constituţional al copiilor”, se precizează în Expunerea de Motive la acest proiect de lege.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu