Votul prin corespondenta. O noua oportunitate de fraudare a democratiei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

vot_prin_corespondentaSuntem de o imbecilitate cronica. Asta pentru ca acceptam sa ne conduca niste nulitati politice precum Iohannis, Ponta, Dragnea, Blaga, Gorghiu, Hunor, To(lo)mac & co. Adica turma de alesi centrali sau locali care acced intr-o functie publica. Alesi uninominal, pe liste sau prin vot mixt, alesii neamului reflecta incultura noastra civica si lipsa de responsabilitate sociala. Suntem de acord in proportie de 90%, ca in ultimii 25 de ani am navigat ca natie asemenea unei corabii cu catargele rupte pe o mare agitata si sub comanda unor capitani matrafoxati. Si vina ne apartine noua, electoratului, care atunci cand votam o facem aiurea sau emotional, iar cand nu votam lasam sa decida pentru noi casnicele, pensionarii, asistatii sociali, interlopii si alte categorii dubioase care-si vand constiinta pentru un kilogram de zahar sau o sticla de zaibar.

Consecintele incapacitatii de a ne gestiona libertatea sunt vizibile, lipsa noastra de responsabilitate generand in permanenta avalanse cu efecte multiple. Stiam pana acum ca statul este jefuit de hoardele baietilor destepti, cei care gestioneaza sau sunt beneficiarii bugetelor publice, dar aflam mai nou ca aceiasi derbedei cu gulere albe ne-o trag si noua banditeste, prin toate oportunitatile posibile. Iar cetateanul masochist, se uita resemnat la televizor cu ochii holbati dupa care trage niste dumnezei si se jura ca nu mai merg la vot. Asta pana a doua zi cand colegul de saiba sau tovarasul de birou il intreaba…baaa, ai vazut ieri…pe digi…spuneau aia ca ne-au luat bani in plus si la energie electrica, gaz, apa si alte utilitati si servicii. Iar Gheorghe devenit un Geo urban, reactioneaza vocal…lasa maaaa, ca-I trag io la anu cand is alegeri!

Pe sticla sunt ample dezbateri despre alegerile din 2016. Specialisti din cele mai diverse zone ale SF, politicieni expirati, aplaudacii de serviciu plus fauna jurnalistica, se dau de ceasul mortii sa-mi explice mie, alegatorul indecis sau inca interesat, ca votul din diaspora va salva Romania. In ultima vreme, dupa interzicerea deputatei Vass in anumite trusturi media pe motiv de supra competenta, noul PNL a scos-o la inaintare pe Carmen Harau, o doamna deputat usor corpolenta, dar extrem de vocala. Milioanara femeie politician din specia paukerista este celebra in spatiul public prin faptul ca desi are bani cu ghiotura, umbla in pantofi rupti pe la receptiile oficiale facand de rusine tagma purtatoarele de fuste din zoopolitikon. Chiar ieri la trustul antenelor, madama se dadea de ceasul mortii printr-o retorica absolutista si contondenta, contrazicand pe toata lumea in speta votului prin corespondenta. Cu voce ridicata si ferma, matroana furnalista usor fazendata, care are postat pe site-ul CD o poza de acum 15 ani, il acoperea pe ciuvicul de serviciu cu masivitatea mesajului si a fiintei sale profund liberale. Un adevarat circ mediatic bun pentru tembelizarea neamului.

Conform opiniei noilor liberali, parere exprimata prin fosta social democrata convertita politic, singura sansa a Romaniei de a accede in spatiul Schengen si a recastiga credibilitatea europeana consta in introducerea votului prin corespondenta, astfel incat patru milioane de romani din afara granitelor sa poata sustine gasca liberalo-iohannista. Spre informarea doamnei expert contabil politician de conjunctura, mentionam ca doar 2,8 milioane de romanasi de afara au drept de vot, din care un milion nu sunt interesati de vot, 500.000 nu au votat niciodata iar 150.000 sunt ilegali in tarile unde traiesc. In plus, votul prin corespondenta mai este utilizat doar in anumite tari anglo-saxone si in mod aleatoriu la alegeri locale, majoritatea tarilor care l-au testat renuntand din cauza imenselor fraude constate la utilizarea lui. Iar daca in state democratice se fura prin acest procedeu de vot, ce sa mai zicem in politica damboviteana’unde se fura si mireasa din altar?

Sa fim bine intelesi, motivul pentru care cetatenii romani stau la rand opt ore pentru a vota in Berlin, Londra sau Paris deriva din incompetenta si diletantismul guvernantilor de acasa. Cat trebuie sa fii de tampit sau nesimtit sa amenajezi in holul ambasadei doar doua cabine de vot in conditiile in care la o suta de metri puteai inchiria o sala de sport in care sa faci 30 de cabine si 10 urne? Cu toate confuziile ei, legea electorala permite asemenea demersuri care e drept ca sunt costisitoare, dar democratia este un lux si daca ai vrut bal, atunci plateste. In acest moment exista la Parlament depuse patru variante de act normativ privind introducerea votului prin corespondenta, doua depuse de partidul marjoretelor condus de To(lo)macul basarabean convertit in roman expat si doua de PNL care considera aprioric ca 99,99% din voturile diasporei sunt anti PSD. Procedurile sunt complicate, doua plicuri, timbru de siguranta, declaratie pe propria raspundere, inregistrarea anticipata, etc..etc, conditii care ma fac sa rad de naivitatea populisto-liberalo-tomaciana. Stalin spunea acum optzeci de ani ca nu este important cine voteaza ci…cine numara voturile.

Cine imi garanteaza mie ca plicul trimis de cumnatul meu din Paris nu va fi inlocuit cu un plic blagorghist sau dragnist? Hai sa fim seriosi, democratia inseamna responsabilitate iar daca vrei sa-ti exprimi votul, fa-o direct si personal iar functionarii statului nesimtit, platiti din banii tai, sa-ti asigure conditii decente pentru a vota. Unica solutie pe care o vad viabila ar fi ca plicul continand votul exprimat sa fie legalizat, inchis si securizat de un notar public francez, german sau englez, astfel incat sa nu-si poata baga labutele tineretul politician din patria muma, mobilizat in sectiile de votare. Dar Ioan si Mihai nu sunt de acord sa dea 60 sau 80 de euro la un notar doar ca sa-si puna madam Gorghiu fundul in barca ministeriala. Asa ca… sa ne intoarcem la chestiunile serioase ale zilei.

Cato CENZORUL

foto: hotnews.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

  1. Balaj Marcu Ştefan

    Bullshit vot prin corespondență, bullshit vot cu plicuri, rahat în ploaie vot cu buletine preștampilate în spatele comisiilor din fundul Teleormanului (și alte funduri). Poate nu s-a uitat nimeni în calendar, suntem în secolul XXI (ics, ics, i).Ce ziceți de un server unde sa se înregistreze în timp real voturile, tot românul are un CNP unic, indiferent dacă e rezident în Togo sau pe Craica deci i se poate contabiliza votul unic eliminând posibilitatea de fraudă prin vot multiplu. La secții, în cabine, un terminal dotat cu scaner pentru cartea de identitate/pasaport/permis, te identifică; un webcam – te trage în chip (ca la examenul auto), pe ecran îți apar candidații (foști nomenclaturiști, actuali baroni 🙂 ) dai click sau pui degetul dacă-i touchscreen și gata votul. Pentru persoane cu dizabilități, vârstnici, comisia poate da asistență la identificare la citirea listei de candidați pentru nevăzători dar nicidecum la pusul degetului.
    În altă ordine de idei, există semnătura electronică, care de fapt conține și certificatul electronic al identității individului (nume, adresă, serie, nr. CI și CNP) costă cam 250lei pe primul an, apoi cam 100lei reînnoirea pe an. Nu zic să-și cumpere toți din diaspora kit-ul, dar cu ocazia alegerilor, pe același sistem s-ar putea distribui solicitanților un astfel de kit de unică folosință utilizabil doar la vot.
    Cât despre costuri, dacă am verifica cheltuielile ocazionate de organizarea alegerilor am vedea că o cabină de vot costă mai mult ca un PC, tonele de hârtie (hectare de pădure) depășesc ca valoare de mai multe ori costul unui data center. Singurul lucru care mă îngrozește ar fi statisticile în urma unor astfel de alegeri, fără vot multiplu, fără votul morților, fără erori de numărare, etc.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2