VREMURI GRELE URMEAZĂ – Autoritățile se pun pe dat amenzi oamenilor care nu colectează selectiv gunoiul

Reclame home 1
Reclame home 1
România închide două proceduri de infringement în domeniul managementului deșeurilor. Guvernul a aprobat astăzi două acte normative în domeniul managementului deșeurilor și anume  Ordonanța simplă privind depozitarea deșeurilor, respectiv Ordonanța simplă privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje. Potrivit Ministerului Mediului, țara noastră își aliniază astfel legislația națională cu prevederile Pachetului pentru Economia Circulară, adoptat recent de Parlamentul European.
”Prin aprobarea Ordonanțelor de astăzi, România închide practic două cauze pentru care țara noastră a fost pusă în întârziere de Comisia Europeană. Cele două Ordonanțe vin cu o serie de restricții și obiective în privința depozitării deșeurilor dintre care, cea mai importantă, se referă la depozitarea la groapa de gunoi a doar 10% din deșeurile municipale generate, obiectiv stabilit pentru anul 2030. Restul de 90% va trebui să ajungă la reciclare și valorificare, conform principiilor economiei circulare. Chiar dacă pare că mai este mult timp până în 2030, efortul autorităților locale dar și al populației trebuie să fie unul susținut. Asta pentru că, politica europeană este clară: cât mai puține deșeuri depozitate la groapă și cât mai multe reciclate și reintroduse în circuitul economic. Actele normative prevăd și registre electronice prin care să poată fi urmărită trasabilitatea fiecărui deșeu pus pe piața din România, dezvoltarea de capacități de colectare, tratare și valorificare, promovarea de ambalaje durabile, responsabilități care revin atât autorităților locale din România dar și producătorilor care pun pe piață produse ambalate. Noi toți trebuie să înțelegem că drumul este unul singur: trecerea la economia circulară” a declarat ministrul Tánczos Barna.
Acesta a mai amintit faptul că săptămâna viitoare MMAP va promova, în Ședința de Guvern, un proiect de OUG care va reglementa noul regim al deșeurilor din România.
”Imediat ce aprobăm și această OUG vom putea închide un al treilea infringement în domeniul gestionării deșeurilor. Ordonanța va impune peste tot în țară colectarea separată a deșeurilor pe patru fracții: hârtie, plastic, sticlă și deșeu menajer. Cred că doar prin legi ferme și amenzi pe măsură vom putea impulsiona economia circulară și vom putea atinge țintele pe care ni le-am asumat în fața Comisiei Europene. Colectarea separată a deșeurilor este cheia pentru reducerea depozitării deșeurilor la groapa de gunoi și pentru stimularea tranziției la economia circulară”, a mai spus ministrul Barna Tánczos.
Toate astea se întâmplă în condițiile în care în Maramureș sunt mari probleme cu deșeurile. Nu avem gata și nici nu va fi degrabă finalizat depozitul ecologic de la Fărcașa, Drusal nu mai colectează de azi anumite tipuri de deșeuri, la fel nici în Maramureșul istoric.  Ideea e că Maramureșul nu are unde să își depoziteze gunoaiele. Și nici nu va avea curând, la cum stau lucrurile.
Dragoș HOJDA
Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole