Vulcanul indonezian Sinabung a intrat din nou în fază de erupţie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Vulcanul indonezian Sinabung a intrat din nou în fază de erupţie cu o serie de explozii în urma cărora cenuşa expulzată din crater a ajuns până la doi kilometri altitudine, ceea ce a declanşat o alertă aeriană şi a stârnit temeri privind scurgerile de lavă pe versanţi, informează agenţia AFP, titrată de Agerpres.

Aceasta este cea de a opta erupţie în mai puţin de o săptămână a acestui vulcan situat pe insula Sumatra. Nu au fost raportate victime sau pagube materiale importante.

Ultima erupţie letală a vulcanului indonezian a avut loc în anul 2016.

Autorităţile au emis o alertă pentru aeronavele care circulă în apropierea vulcanului. “Există posibilitatea unor alte erupţii, iar companiile aeriene trebuie să fie în alertă”, a declarat Raditya Jati, purtător de cuvânt al agenţiei pentru gestionarea catastrofelor naturale.

Starea de alertă a fost menţinută la al doilea cel mai înalt nivel. Autorităţile au delimitat o zonă de cinci kilometri în jurul vulcanului în care accesul este interzis după o erupţie care a avut loc luni şi au avertizat asupra riscului de scurgeri de lavă.

”Locuitorii sunt sfătuiţi să poarte măşti dacă ies din case pentru a se proteja de efectele nocive ale cenuşii vulcanice asupra sănătăţii”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Activitatea vulcanului a reînceput în 2010, după o pauză de patru sute de ani. După o perioadă de calm, a avut loc o altă erupţie, în 2013 şi de atunci activitatea vulcanului s-a înteţit. Şaisprezece persoane au murit în 2014 şi şapte în 2016. În 2018, peste patru sute de persoane şi-au pierdut viaţa după un tsunami format în urma unei erupţii vulcanice, ce a lovit brusc coastele sudice ale insulei Sumatra şi extremitatea vestică a insulei Java.

Indonezia, un arhipelag format din 17.000 de insule şi insuliţe care s-a format prin convergenţa a trei mari plăci tectonice – indo-pacifică, australiană şi eurasiatică -, este localizată pe centura de foc a Pacificului, o zonă cu activitate seismică ridicată şi erupţii vulcanice frecvente, găzduind circa 130 de vulcani activi.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1