Vulcanul White Island, prea activ pentru recuperarea victimelor decedate; 9 persoane sunt date disparute

Reclame home 1
Reclame home 1

Activitatea vulcanica pe White Island din Noua Zeelanda a continuat miercuri, iar politia nu a putut interveni pentru recuperarea trupurilor neinsufletite aflate inca pe insula dupa eruptia de luni, informeaza DPA, titreaza Agerpres.

”Aceasta este o situatie extrem de tragica”, a declarat directorul Apararii Civile, Sarah Stuart-Black, in cadrul unei conferinte de presa. ”Cu totii suntem de acord ca recuperarea de pe insula a trupurilor persoanelor decedate este un lucru imperativ”, a spus ea.

Stuart-Black a adaugat ca fiecare zi care trece este chinuitoare pentru cei dragi, insa trebuie luate in considerare protejarea vietilor omenesti si prevenirea altor evenimente tragice.

Cinci persoane au decedat dupa ce au fost evacuate de pe insula White Island (Insula Alba), cunoscuta si sub numele maori Whakaari, situata la nord-est de Insula de Nord din Noua Zeelanda, iar o alta persoana si-a pierdut viata, marti, intr-un spital din Auckland.

Numarul persoanelor declarate oficial disparute dupa eruptie a ajuns la noua, a anuntat miercuri politia, sapte din Australia si doua din Noua Zeelanda, informeaza Reuters. ”Nu este o lista completa a celor disparuti deoarece nu am reusit sa vorbim cu toti apropiatii implicati”, a declarat politia intr-un comunicat.

Reprezentantii politiei au declarat anterior ca stiau de la un pilot de elicopter care a fost prezent pe White Island imediat dupa eruptie ca ”fiecare persoana de pe acea insula nu mai era in viata la acel moment”.

Cercetator-sef in cadrul GNS Science, Graham Leonard, a declarat miercuri presei ca riscul producerii unei alte eruptii pe White Island crescuse de dimineata.

Comisarul adjunct de politie John Tims a dat asigurari ca politistii sunt pregatiti sa revina pe insula, insa in prezent este prea periculos. De asemenea, Tims si-a cerut scuze pentru anuntul pe care l-a facut marti, potrivit caruia politia ar fi demarat o ancheta penala cu privire la tragedie, un comentariu care ulterior a fost corectat ca fiind o ancheta in desfasurare pentru medicul legist.

John Tims a precizat ca politia a reusit sa identifice toate persoanele disparute si ranite si va oferi informatii suplimentare in scurt timp. Este vorba despre 24 de persoane din Australia, noua din Statele Unite, cinci din Noua Zeelanda, patru din Germania si cate doua din China, Marea Britanie si Malaezia.

In prezent, 30 de pacienti sunt tratati in unitati sanitare specializate in ingrijirea persoanelor cu arsuri din sase spitale din tara. Dintre acestea, 22 sunt ventilati mecanic din cauza ranilor grave.

”Anticipam ca vom avea nevoie de inca 1,2 milioane de centimetri patrati de piele pentru necesitatile permanente ale pacientilor”, a declarat Peter Watson, responsabil guvernamental in domeniul sanitar in districtul Manukau, citat de DPA. El a adaugat ca unii dintre pacienti au avut arsuri pe 90-95 de procente din suprafata corpului.

Vulcanul White Island, unul dintre cei mai activi din Noua Zeelanda, a erupt luni la ora locala 14:11 (1:11 GMT). Acesta este cel mai activ vulcan din Noua Zeelanda, cu o activitate continua in ultimii 150.000 de ani, potrivit GeoNet.

Foto: CNN

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole