Vulnerabilitatea la infectii depinde de ora zilei cand are loc contaminarea (studiu)

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

pacientFunctionarea organismului este supusa unui ritm biologic de 24 de ore. Cercetatori britanici l-au studiat si au descoperit ca anumite ore ale zilei sunt propice difuzarii virusurilor, relateaza metronews.fr.

In lipsa somnului, oamenii sunt mai susceptibili sa se imbolnaveasca. Cercetatorii britanici au vrut sa afle daca si alti factori pot fi luati in calcul, cum ar fi ceasul intern. Functionarea organismului este supusa ritmului biologic ce regleaza fazele de somn si veghe, dar si unele aspecte ale sistemului imunitar.

Concluziile studiului lor, publicate in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, arata astfel ca anumite ore ale zilei pot avea un impact asupra vulnerabilitatii la infectii. Oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge au infectat soareci cu virusul gripei sau al herpesului, expunandu-i la infectii in anumite momente ale zilei: dimineata (in faza de odihna) sau dupa zece ore (in faza activa). Animalele au stat apoi 12 ore la lumina zilei si 12 in intuneric, adica un ciclu de 24 de ore care regleaza functionarea organismului. Dupa sase zile, cercetatorii au analizat celulele soarecilor.

Rezultatele au aratat ca replicarea virala (atunci cand o celula este infectata de un virus) era de zece ori mai mare la soarecii infectati dimineata. Aceasta constatare sugereaza ca virusurile se raspandesc mai mult in celulele organismului in acest moment al zilei. Totusi, atunci cand oamenii de stiinta au repetat experimentul cu soareci carora le modificasera genele specifice ceasului intern, ei au descoperit niveluri similare ale virusului indiferent de momentul zilei, dovada ca virusurile actioneaza diferit in functie de ritmul biologic.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2