Wall Street Journal: Donald Trump a sugerat ca ar putea cumpara Groenlanda

Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele SUA, Donald Trump, a sugerat, in discutiile cu consilierii sai, ca ar putea cumpara insula Groenlanda, teritoriu autonom danez, dar nu este clar cat de serioasa este ideea liderului de la Casa Alba, informeaza publicatia The Wall Street Journal, citand surse familiare cu discutiile, titreaza Mediafax.

Trump a mentionat acest subiect cu ocazia unor intrevederi, la dineuri si in treacat, intrebandu-se consilierii daca SUA pot achizitiona Groenlanda, ascultand cu interes discutiile privind abundenta resurselor naturale si importanta geopolitica a insulei si, potrivit unor persoane, a cerut unui consilier de la Casa Alba sa analizeze ideea.

Cu o populatie de 56,000 de locuitori, Groenlanda face parte din Danemarca, avand o larga autonomie interna, insa Copenhaga decide asupra chestiunilor de securitate si politica externa. In urma unui referendum in 1982, locuitorii insulei au decis retragerea din Uniunea Europeana.

Casa Alba si Departamentul de Stat de la Washington nu au raspuns solicitarilor jurnalistilor americani de a comenta informatiile. De asemenea, niciun raspuns nu a fost primit de la oficiali guvernamentali danezi, de la Ambasada daneza in SUA sau de la cabinetul premierului din Groenlanda.

Oficialii americani considera Groenlanda ca avand o mare importanta pentru securitatea Statelor Unite. Un tratat defensiv intre Copenhaga si Washington, incheiat in urma cu mai multe decenii, confera fortelor armate ale SUA drepturi aproape nelimitate in Groenlanda, unde se afla cea mai nordica baza militara americana, Thule Air Base. Aflata la aproximativ 750 de mile (1200 de kilometri) nord de Cercul polar arctic, baza include o statie radar ce face parte din sistemul american de avertizare timpurie pentru amenintari balistice. De asemenea, baza este folosita de Comandamentul Spatial din cadrul Fortelor aeriene SUA, cat si de Comandamentul Nord-American de Aparare Aerospatiala (NORAD).

SUA au depus eforturi sustinute sa blocheze initiativele economice chineze in Groenlanda.

Aceasta nu ar fi prima tentativa a Washingtonului de a achizitiona teritoriul danez. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Administratia SUA, condusa de Harry Truman, a dezvoltat un interes geopolitic pentru Groenlanda, iar in 1946 a oferit 100 de milioane de dolari pentru insula, insa Danemarca a refuzat oferta. Insa prima tentativa americana de a cumpara insula, dar si Islanda, a avut loc in 1867, insa fara succes.

O persoana care a participat la un dineu in cursul caruia Donald Trump a mentionat acest subiect le-a spus jurnalistilor ca liderul de la Casa Alba este interesat de acest subiect datorita resurselor naturale ale insulei, dar si pentru ca ar oferi presedintiei sale o mostenire de tipul achizitiei teritoriului Alaska, in anul 1867.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2