Washingtonul a spionat responsabili ai musulmanilor americani din SUA

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Biroul Federal de Investigatii din SUA (FBI) si agentia de informatii NSA au supravegheat timp de cel putin sase ani comunicatiile electronice a cinci importanti responsabili musulmani din SUA, intre care un oficial al administratiei Bush si liderul celei mai mari organizatii de aparare a musulmanilor, releva un raport facut public miercuri si citat de AFP, transmite Agerpres.

La realizarea acestui raport, care a fost difuzat online pe site-ul de informatii The Intercept, a participat si ziaristul american Glenn Greenwald, celebru pentru publicarea in ziarul The Guardian a dezvaluirilor fostului consultant al NSA Edward Snowden cu privire la vastul program de spionaj al Agentiei pentru securitate nationala a SUA.

Raportul citeaza noi documente furnizate de Snowden si dezvaluie numele a cinci responsabili musulmani, toti americani si care figureaza pe lista persoanelor spionate cu autorizarea unui tribunal special, FISC (United States Foreign Intelligence Surveillance Court).

Cei cinci sunt Faisal Gill, membru activ si fost candidat al Partidului Republican, care a lucrat in Ministerul securitatii interne in timpul lui George W.Bush; Asim Ghafoor, avocat in probleme de terorism; Hooshang Amirahmadi, profesor iraniano-american la Rutgers University; Agha Saeed, militant pentru drepturile omului si fost profesor la California State University, si, in fine, Nihad Awad, directorul puternicei organizatii CAIR (Council on American-Islamic Relations).

Potrivit raportului, intre 2002 si 2008 au fost supravegheate 7485 de adrese electronice. Multe dintre mesaje proveneau de la straini banuiti de administratia americana ca fac parte din Al-Qaida, cum ar fi Anwar Al-Awlaki, imamul american ucis intr-un atac cu drona in Yemen in 2011.

Administratia presedintelui Barack Obama a explicat intr-un comunicat ca aceste corespondente au fost supravegheate numai si numai ‘dintr-un motiv legitim de informatii si contrainformatii’.

‘Este complet fals sa se spuna ca agentiile americane de informatii practica spionajul electronic asupra unor personalitati politice, religioase sau militante doar pentru ca acestea sunt in dezacord cu politicile publice sau pentru ca critica guvernul ori isi exercita drepturile constitutionale’, au subliniat Ministerul Justitiei si Biroul directorului national pentru informatii al SUA (Office of the Director of National Intelligence, ODNI).

‘Spre deosebire de alte tari, SUA nu supravegheaza comunicatii la intamplare pentru a suprima critica sau a dezavantaje persoane pe baza etniei, rasei, genului, orientarii sexuale sau religiei lor’, se adauga in declaratie, care insista ca Washingtonul nu poate desfasura activitati de monitorizare decat cu autorizarea FISC.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2