Washingtonul ar fi cerut, in mod neasteptat, o intalnire intre Trump si Putin

Reclame home 1
Reclame home 1

Secretarul de stat american Mike Pompeo s-ar putea sa abordeze in cursul vizitei sale programate marti, la Soci, problema unei intalniri intre presedintii rus si american, Vladimir Putin si respectiv Donald Trump, in marja reuniunii G20 de la Osaka (Japonia) in iunie, a declarat pentru agentia RIA Novosti ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, informeaza AGERPRES.

Anterior, Washingtonul nu admitea o intalnire intre presedintii rus si american pana cand Rusia nu va restitui Ucrainei cele trei nave sechestrate in urma incidentului naval din noiembrie trecut in apropierea stramtorii Kerci in Marea Neagra si nu ii va elibera pe cei 24 de marinari capturati atunci.

La intrebarea RIA Novosti daca la convorbirile de la Soci se va lua in discutie posibilitatea unei intalniri bilaterale intre cei doi presedinti la G20 in Japonia, ministrul de externe adjunct Serghei Riabkov a raspuns: ‘Ca tema, ca subiect, admit o astfel de discutie’.

‘Intotdeauna am spus ca prezenta liderilor la un eveniment de acest nivel ofera o astfel de oportunitate. Dar in trecut am vazut cum partea americana renunta la intelegerile convenite in acest sens si-si schimba in ultimul moment planurile. Prin urmare, nu anticipam nicio discutie despre o problema sau alta, dar ipotetic exista o astfel de perspectiva’, a afirmat inaltul responsabil diplomatic rus.

O sursa a cotidianului rusesc Kommersant, apropiata Departamentului de Stat, a precizat ca SUA s-au pronuntat in favoarea intalnirii intre cei doi presedinti si asteapta un raspuns din partea Rusiei. In acelasi timp, aceasta a apreciat ca ‘ridicata’ probabilitatea unei intrevederi intre Putin si Trump la Osaka, in iunie.

Potrivit lui Serghei Riabkov, partea rusa ar dori sa ‘clarifice daca administratia americana este pregatita sa dezvolte acel impuls pozitiv pe care conversatia telefonica intre cei doi presedinti din 3 mai l-a dat dialogului bilateral’.

Dupa cum s-a anuntat, Mike Pompeo se va intalni marti la Soci cu seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov si se asteapta ca el sa fie primit de presedintele Vladimir Putin.

Discutia telefonica intre Donald Trump si Vladimir Putin din 3 mai a intrerupt o pauza de luni de zile in dialogul ruso-american la cel mai inalt nivel. Dupa primul si singurul summit de la Helsinki din iulie anul trecut, s-a produs un recul in relatiile dintre cei doi presedinti, noteaza Kommersant. A doua lor intalnire, programata pentru noiembrie anul trecut la summitul G20 din Argentina, nu a mai avut loc din cauza incidentului naval din Marea Neagra, cand Moscova a sechestrat trei nave militare ucrainene cu tot cu echipaje.

Conform Kommersant, cu cateva saptamani inainte de intalnirea esuata din Argentina, Moscova propusese Washingtonului o declaratie comuna privind prevenirea unui razboi nuclear si consolidarea stabilitatii strategice. In proiectul acestui document, care fusese transmis partii americane in octombrie 2018, se mentioneaza ca intr-un ‘razboi nuclear nu exista invingatori si el nu ar trebui niciodata declansat’. O declaratie similara fusese adoptata in trecut, in perioada Razboiului Rece, pe cand secretar general al URSS era Leonid Brejnev, aminteste ziarul rus. Washingtonul nu a raspuns la aceasta initiativa a Moscovei, dar s-a pronuntat pentru adoptarea unui nou acord nuclear la care sa participe Rusia si China.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole