Washingtonul impune unele restrictii diplomatilor chinezi din „reciprocitate”

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Administratia Donald Trump a impus miercuri conditii, limitate, libertatii de actiune a diplomatilor chinezi in Statele Unite, invocand „reciprocitatea”, noteaza AFP, informeaza AGERPRES.

„In China, diplomatii americani nu au acces neingradit la un mare numar de persoane” utile intelegerii mizelor locale, a declarat presei un oficial cu rang inalt din Departamentul de Stat, referindu-se la responsabili si provinciali si interlocutori din domeniile universitar sau stiintific. „Trebuie sa le cerem permisiunea” inainte de numeroase intalniri si, „frecvent, aceasta permisiune este refuzata”, a adaugat el sub acoperirea anonimatului.

„In schimb, diplomatii Republicii Populare Chineze la post in Statele Unite pot beneficia pe deplin de avantajele societatii noastre deschise”, a subliniat acest oficial.

Pentru a adauga „putina reciprocitate”, toti diplomatii chinezi in Statele Unite vor trebuie pe viitor „sa notifice din timp Departamentului de Stat” toate intalnirile lor oficiale cu responsabili ai statelor federale sau institutiilor locale sau cu institutii din domeniul educatiei si cercetarii.

Oficialul a insistat sa precizeze ca in niciun caz nu este vorba despre o cerere de autorizatie, ci numai de o „notificare”. El si-a exprimat speranta ca aceasta masura va determina Beijingul sa isi deschida mai mult societatea diplomatilor americani.

Administratia Trump este angajata intr-o confruntare in toate directiile cu China, acuzata de incalcarea drepturilor omului, expansionism, furt de proprietate intelectuala, pe fondul unui razboi comercial insotit de taxe vamale intre cele primele doua puteri economice ale lumii.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole