Washingtonul va ratifica in curand aderarea Muntenegrului la NATO

Senatul american se pregateste sa dea unda verde in aceasta saptamana aderarii Muntenegrului la NATO, o extindere a aliantei militare in Peninsula Balcanica sustinuta de Donald Trump, dar denuntata de Rusia, scrie AFP, informeaza AGERPRES.

Senatorii au fost aproape unanimi, 97 de voturi pentru si doua impotriva, in sustinerea aderarii cu prilejul unui vot de procedura desfasurat luni. Votul final, care il va autoriza pe presedintele Statelor Unite sa ratifice tratatul, urmeaza sa aiba loc marti seara sau miercuri.

“Este o incercare in lupta pe care o ducem impotriva lui Vladimir Putin”, a declarat senatorul John McCain care a subliniat ca presedintele rus a “incercat o lovitura de stat pentru a rasturna guvernul liber ales al Muntenegrului”, in luna octombrie.

“Daca spunem nu Muntenegrului, tara nu va mai ramane democratia libera care este acum”, a afirmat senatorul republican, cel mai inversunat adversar al Moscovei in Congresul SUA.

Administratia Trump sustine pe deplin acest proces.

“Este puternic in interesul Statelor Unite ca aderarea Muntenegrului la NATO sa fie ratificata”, a subliniat secretarul de stat american, Rex Tillerson, intr-o scrisoare adresata liderilor grupurilor politice din Senat.

Pana in prezent, 25 din cele 28 de tari ale NATO au ratificat aderarea Muntenegrului, mica tara din vestul Balcanilor care spera sa poata participa ca membru drepturi depline la viitorul summit al NATO, organizat pe 25 mai la Bruxelles.

‘Participarea Muntenegrului la summitul NATO din luna mai ca membru cu drepturi depline, nu ca observator, va trimite un semnal puternic de unitate transatlantica si nicio terta tara nu are drept de veto asupra deciziilor NATO’, a declarat Tillerson, in scrisoarea sa.

Pentru majoritatea parlamentarilor, de la stanga la dreapta, acest vot este dublat de un mesaj adresat Moscovei.

“Trebuie sa ii spunem clar lui Vladimir Putin ca nu vom accepta stabilirea unei sfere de influenta ruse in tari care au dorinta de a se alia cu comunitatea libera si democratica a natiunilor”, a declarat republicanul Marco Rubio.

Republicanul libertarian Rand Paul s-a opus insa, la fel si colegul sau de partid Mike Lee.

“Majoritatea americanilor nu stiu unde se afla Muntenegrul pe harta. Sunteti dispusi sa va trimiteti copii sa lupte acolo?”, a intrebat Rand Paul.

In afara de Statele Unite, doua tari mai trebuie sa finalizeze ratificarea: Olanda, unde parlamentul si-a dat deja acordul, si Spania, unde dezbaterile continua, potrivit serviciului de presa al NATO la Bruxelles.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1