WGC: Cererea mondiala de aur a crescut cu 2% in 2016

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cererea de aur pentru investitii a atins in 2016 cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, compensand scaderea utilizarii aurului pentru bijuterii, astfel ca cererea totala de aur a crescut anul trecut cu 2% pana la 4.308,7 tone, cel mai ridicat nivel de dupa 2013, a anuntat vineri Consiliul Mondial al Aurului (WGC), informeaza Reuters, transmite AGERPRES.

“2016 a cunoscut un grad fara precedent de turbulente politice, ceea ce a stimulat apetitul investitorilor institutionali pentru aur”, a declarat directorul de studii de piata de la WGC, Alistair Hewitt.

Cererea investitorilor pentru aur a crescut cu 70% anul trecut pana la 1.561,1 tone, stimulata partial de incertitudinile cu privire la majorarile de dobanda si alegerile din SUA.

Chiar daca cererea de aur pentru investitii a crescut semnificativ, aceasta crestere a fost contracarata de scaderea cererii de aur pentru bijuterii cu 15% pana la 2.041,6 tone, precum si de scaderea achizitiilor de aur ale bancilor centrale.

Potrivit WGC, chiar daca 2016 a fost al saptelea an consecutiv de achizitii nete de aur ale bancilor centrale, aceste achizitii au scazut cu 33% comparativ cu 2015 pana la 384 de tone. Cererea globala de aur pentru bijuterii a scazut pe masura ce preturile mai mari si restrictiile la import au afectat cererea in special pe pietele majore din India si China, unde s-au inregistrat scaderi de 21% respectiv 7%.

De asemenea, WGC a informat ca oferta totala de aur a crescut cu 5% pana la 4.571 tone in 2016, comparativ cu 4.363 tone in 2015. Oferta de aur a fost sustinuta de dorinta producatorilor de a profita de preturile mai mari precum si de cresterea activitatii de reciclare in Europa si Asia de Vest.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1