Xi Jinping, in premiera pe primul loc in topul Forbes al celor mai puternici oameni din lume

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Presedintele Chinei, Xi Jinping, a ajuns in premiera pe prima pozitie in topul celor mai puternici oameni din lume realizat de revista Forbes, fiind urmat de presedintele rus Vladimir Putin si de presedintele american Donald Trump, informeaza AGERPRES.

Topul pe 2018, care contine 75 de pozitii, la o populatie mondiala de aproape 7,5 miliarde de persoane, evidentiaza consolidarea puterii in mainile unei elite restranse, spun realizatorii clasamentului.

Xi Jinping, secretar general al Partidului Comunist Chinez, a ajuns in premiera pe prima pozitie, dupa ce la Congresul partidului unic din martie a fost modificata Constitutia astfel incat influenta sa a fost sporita, iar limita de mandate eliminata. El se bucura de un cult al personalitatii nemaiintalnit din timpul lui Mao, noteaza Forbes pe pagina sa de internet.

Xi Jinping l-a detronat pe presedintele rus Vladimir Putin (pozitia a doua), care a detinut locul intai timp de patru ani consecutivi, un record. Putin se afla la conducerea Rusiei, ca presedinte si, timp de un mandat, ca premier din mai 2000, iar in martie a fost reales pentru al patrulea mandat de sef al statului, cu aproape 77% din voturi. Este cel mai mare procent obtinut de un lider rus de la prabusirea Uniunii Sovietice.

La un an de la preluarea mandatului, presedintele american Donald Trump a ajuns pe pozitia a treia. Forbes comenteaza ca Trump a inregistrat putine succese, in ciuda unui Congres controlat de formatiunea sa, Partidul Republican, este investigat de mai multe agentii de aplicare a legii si se afla in centrul unor scandaluri legate de viata sa personala sau de afaceri, dar ramane comandantul suprem al celei mai mari puteri economice si militare.

A patra cea mai puternica persoana din lume este si cea mai puternica femeie: Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Lider de facto al Europei, conservatoarea Angela Merkel a castigat cu greu alegerile din 2017 si a format un guvern de ‘mare coalitie’ avandu-i ca parteneri pe socialisti.

Ea trebuie sa tina strans carma UE, in contextul furtunilor viitoare reprezentate de iesirea Marii Britanii din blocul comunitar si de amplificarea sentimentului anti-imigranti in Europa, comenteaza Forbes.

Pe pozitia a 5-a se afla cel mai bogat om din lume, Jeff Bezos, fondator si CEO al companiei Amazon, iar locul 6 este ocupat de Papa Francisc.

Sunt 17 nume noi in topul Forbes din acest an, printre care Mohammed Bin Salman Al Saud (8), printul mostenitor al Arabiei Saudite, Jerome H. Powell (11), seful Rezervelor Federale din SUA, Darren Woods (34), directorul Exxon Mobil, Moon Jae-in (54), presedintele Coreei de Sud, si Robert Mueller (72), procuror special in cadrul Departamentului american de Justitie.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, care are control absolut asupra vietilor celor 25 de milioane de persoane din tara sa, se situeaza pe pozitia 36.

Patru factori sunt luati in considerare in realizarea acestui clasament: numarul de persoane asupra carora aceste personalitati isi exercita puterea, resursele financiare pe care le controleaza, daca au influenta in mai mult de o sfera de activitate si cat de activ isi exercita puterea pentru a schimba lumea.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *