YouTube, obligata la plata a milioane de dolari pentru ca ar fi colectat in mod ilegal date personale de la utilizatori minori

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Platforma YouTube a fost obligata la plata a 170 de milioane de dolari, fiind acuzata ca ar fi colectat in mod ilegal informatii personale de la minori, fara consimtamantul parintilor acestora, a anuntat miercuri Comisia Federala de Comert din Statele Unite, citata de DPA, informeaza AGERPRES.

Platforma video online a fost acuzata de colectarea datelor personale sub forma unor ”idenficatori persistenti”, cunoscuti sub numele de cookie-uri, utilizati pentru identificarea utilizatorilor pe internet.

YouTube a colectat datele de la utilizatori ai canalelor pentru copii cu varsta sub 13 ani fara a-i notifica in prealabil pe parintii acestora si fara a obtine consimtamantul lor, incalcand astfel legea privind protectia online a vietii private a copiilor (COPPA), a indicat FTC.

”YouTube si-a promovat popularitatea in randul copiilor in fata potentialilor clienti corporativi”, a declarat presedintele FTC, Joe Simons, citat intr-un comunicat. ”Totusi, cand a fost vorba sa respecte COPPA, compania a refuzat sa recunoasca ca aceste zone ale platformei sale erau directionate clar catre copii. Nu exista nicio scuza pentru incalcarea legii de catre YouTube”, a precizat Simons.

YouTube a castigat milioane de dolari folosind cookie-uri pentru a livra publicitate tintita utilizatorilor canalelor, potrivit unei plangeri depuse de FTC si statul New York.

Acordul solicita Google, care detine YouTube, sa plateasca 136 de milioane de dolari catre FTC si 34 de milioane de dolari statului New York.

Suma de 170 de milioane de dolari ”depaseste de 30 de ori cea mai mare sanctiune de drept civil asociata COPPA obtinuta anterior de FTC”, a declarat Simons in cadrul unei conferinte de presa organizata miercuri. ”Este de trei ori mai mare decat orice sanctiune privind confidentialitatea aplicata impotriva Google la nivel mondial”, a adaugat el.

YouTube a reactionat indicand ca va raspunde problemelor ridicate de FTC prin elaborarea, in aproximativ patru luni, a unor politici ce vor schimba modul in care trateaza datele asociate continutului dedicat copiilor.

”Vom trata datele oricarei persoane care urmareste continut adresat copiilor pe YouTube ca provenind de la un copil, indiferent de varsta utilizatorului”, a transmis compania intr-un comunicat publicat pe site-ul sau. ”Aceasta inseamna ca vom limita colectarea si utilizarea datelor cu privire la continutul video dedicat in exclusivitate copiilor la ceea ce este necesar pentru a sustine functionarea serviciului”, a adaugat compania.

De asemenea, YouTube a anuntat ca nu va mai rula anunturi personalizate si va dezactiva comentariile si notificarile asociate continutului dedicat copiilor, noteaza DPA.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2