Zece ani de tabara de arta: Un proiect de succes, marca HHC Romania

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

hhcFundatia Hope and Homes for Children Romania si Parohia Ortodoxa Desesti a organizat vernisajul a zece ani de tabara de arta, o expozitie retrospectiva cu tablouri reprezentative, realizate de artisti romani, maghiari, ucraineni si britanici, dar si de copii si tineri aflati in protectia statului, care au pictat sub indrumarea artistilor.

„Consiliul Judetean a avut de-a lungul timpului foarte multe proiecte, in colaborare cu HHC, toate au avut rezultate deosebite. Consiliul Judetean apreciaza activitatea de calitate pe care o are aceasta institutie. Ar fi cazul sa ne gandim la parteneriate mari cu HHC, cu Stefan care este un om de suflet, un om cum putini sunt in lume. Ma bucur ca reuseste de fiecare data sa ajute sufletul, pentru ca lucrarile pe care le aveti aici expuse toate sunt cu talent de la Dumnezeu. Prin aceste lucrari aratam ca toti copiii sunt egali”, a declarat Gabriel Zetea, vicepresedintele Consiliului Judetean Marmures.

Ideea de a aduce laolalta arta si solidaritatea s-a nascut la initiativa Preotului Ioan Ardelean, in anul 2004, in urma unei propuneri de a organiza o tabara de pictura unde s-au intalnit 15 copii, cu tot atatia artisti si studenti la arte plastice. Ei au petrecut impreuna o saptamana de descoperiri si exprimari artistice care au dat startul unui proiect, dezvoltat ulterior, de la an la an.

„Acum, la o decada de activitati artistice cu o vizibila componenta sociala, tabara de arta si solidaritate a devenit o veritabila scoala de pictura, promovand o relatie de mentorat intre unii din cei mai valorosi artisti contemporani si unii dintre cei mai vulnerabili copii si tineri artisti din sistemul de protectie a copilului. Astazi, tabara este un fenomen social si cultural, unde alaturarea celor doua concepte, de arta si solidaritate, se implineste prin prezenta a peste 100 de participanti la Editia a XI-a a taberei: artisti din Romania, Ungaria, Ucraina, Marea Britanie si copii si tineri artisti din sistemul de protectie, din Maramures, Cluj si Botosani”, au aratat reprezentantii HHC Romania.

In cei 10 ani de scoala de pictura, cei peste 300 de copii din sistemul de protectie din Romania au realizat, impreuna cu 300 de artisti plastici consacrati, 1.000 de lucrari de arta plastica.

„Exista pictura pe sticla, icoane pe lemn, icoane pe panza, peisaj natural, peisaj rural, unde gasim elemente ale satului maramuresean, biserica traditionala si casa traditionala. Este vorba de educatie prin culoare, prin gestul artistic. Acest lucru se poate realiza si intr-o saptamana, o munca sustinuta impreuna cu artistii plastici care arata prin puterea exemplului ceea ce se poate face. Acesti copii pot ajunge la un rezultat imediat si la o multumire prin ceea ce au realizat”, a punctat Laura Ghinea, presedintele Uniunii Artistilor Plastici Baia Mare.

Rezultatul muncii de creatie din cei 10 ani a fost baza pentru devoltarea taberei si sprijinirea casei de tip familial din Hoteni si, ulterior, a celei din Desesti, precum si la popularizarea ingrijirii copilului in medii familiale.

„Aceste intamplari frumoase au avut loc la Hoteni, vreme de vreo opt ani, dupa care ne-am mutata la Desesti pentru ca acolo s-a mutat parintele Ardelean. In fiecare an, in jur de de 40 de copii tineri din sistemul de protectie al copilului, alaturi de cel putin tot atatia artisti plastici se intalnesc intr-un spatiu mioritic pentru ceea ce ar putea fi definit prin cuvintele lui Nicolae Steinhardt un spirit de impartasanie, in care artistii isi spun valorile, gandurile, secretele copiilor, tinerilor care vor sa invete de la ei. In fiecare an ma duc sa vad ce se intampla si va spun ca e o atmosfera atat de frumoasa incat de multe ori imi vine sa raman acolo o jumatate de zi pentru ca este atat de placut intre copii si artisti, sa-i vezi pe dealuri, sa-i vezi pe toti la biserica de lemn de la Desesti”, a punctat Stefan Darabus, presedintele HHC Romania.

ZiarMM

foto: Mezok DAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

  1. dilau

    prietene kake, am impresia ca te-ai cam ingrasat, pe bune. acum vreo 3 ani aratai exact ca cel din dreapta ta, zetea mai exact. viata buna de la primarie sau mergi la sala?, dar chiar nu mai conteaza, important este ca tu pui suflet.:)))).

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2