Zeci de mii de femei din Elvetia au fost in greva la nivel national impotriva discriminarii

PNL

Zeci de mii de femei din Elvetia au protestat vineri pe strazi pentru drepturi salariale egale si impotriva diferitelor forme de discriminare pe criterii de gen, informeaza DPA, titreaza Agerpres.

La Berna, circa 10.000 de protestatari, majoritatea femei, si-au facut auzite revendicarile cu ajutorul fluierelor sau batand in oale si tigai in fata Palatului Federal, care adaposteste parlamentul si guvernul. Femeile din Parlamentul elvetian, multe dintre acestea purtand tinute de culoare violet, au parasit dezbaterile timp de 15 minute in cursul diminetii, la Berna, pentru a-si arata solidaritatea cu greva femeilor. Femeile au blocat traficul nu doar in Zurich, important centru comercial, ci si la Lucerna (in centrul tarii).

“Este despre salarii, despre faptul ca femeile muncesc la fel de mult ca barbatii, dar castiga mult mai putin”, a afirmat una dintre protestatare pentru postul public de televiziune SRF.

Salariul mediu lunar brut al femeilor din Elvetia era in 2016 de 6.491 de franci elvetieni (6.533 dolari), cu 18,3% mai putin decat cel al barbatilor, potrivit celor mai recente statistici oficiale.

“Pentru mine, problema principala este sa pot impaca mai usor munca cu viata de familie”, a mai spus o alta femeie.

Elvetia se afla pe ultimele locuri in ceea ce priveste politicile favorabile familiilor, potrivit unui sondaj care a cuprins cele mai bogate tari din lume, publicat saptamana aceasta de UNICEF. In Elvetia, femeile beneficiaza de doar opt saptamani de concediu maternal platit. In Berna, 5.000 de femei au organizat un mars de familie la care au participat copii in carucioare sau mergand pe jos, solicitand centre gratuite pentru ingrijirea copiilor si extinderea concediului maternal.

Protestele au avut loc vineri in diferite orase, sindicatele solicitand compararea obligatorie a salariilor femeilor cu cele ale barbatilor precum si un program de lucru saptamanal mai redus pentru femei astfel incat acestea sa se poata ocupa de cresterea copiilor. Miscarea grevista a reunit diferite categorii profesionale, cum ar fi profesoare, care nu si-au tinut astazi cursurile, si femei fermieri, care au solicitat planurile de pensii mai avantajoase. O petitie pentru reducerea taxei pe valoarea adaugata la produse de igiena feminina, semnata de peste 11.000 de persoane, a fost prezentata parlamentului de activistele din Berna.

Greva femeilor din Elvetia este prima dupa 1991, cand sute de mii de femei au participat la proteste.

Foto: France 24, The Guardian

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1