Zeci de mii de protestatari au manifestat in Piata Independentei din Kiev

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Zeci de mii de sustinatori ai opozitiei ucrainene s-au adunat duminica in Piata Independentei din Kiev, cu toate ca liderii celor trei partide de opozitie din Ucraina declarasera initial ca nu vor desfasura nicio actiune inainte de Craciun, care se sarbatoreste in Ucraina la fel ca in Rusia pe stil vechi la 7 ianuarie, informeaza duminica agentia de presa ITAR-TASS, scrie Agerpres.

 

Conform mass-media ucrainene, la miting au participat mai multe zeci de mii de oameni, iar dupa incheierea sa, in jurul orelor 16.00, majoritatea s-au intors la casele lor, in piata ramanand totusi peste 3.000.

 

De la sfarsitul lunii noiembrie, in fiecare duminica in Piata Independentei din Kiev se desfasoara ample manifestatii, care aduna mii chiar si zeci de mii de persoane care cer autoritatilor reluarea procesului de integrare europeana, demisia guvernului si pedepsirea celor vinovati de utilizarea fortei impotriva demonstrantilor.

 

Adresandu-se manifestantilor, liderul partidului de opozitie Udar, Vitali Kliciko, a chemat duminica la o “greva generala” pe intreg teritoriul Ucrainei. “Autoritatile ne-au facut sa ne ridicam la lupta pentru drepturile si demnitatea noastra. Nu avem de gand sa renuntam pana cand nu vom fi auziti”, a spus el.

 

Potrivit lui, o schimbare completa a puterii in Ucraina ar trebui sa se produca pe calea alegerilor parlamentare si prezidentiale anticipate. In conditii de criza profunda, a declarat Kliciko, “regimul actual demonstreaza ca nu vrea sa asculte oamenii si recurge la provocari, represiune si intimidare”, continuand sa duca o politica “antipopulara, facand economii pe seama platilor sociale si neplatind salariile restante”.

 

Arseni Iateniuk, liderul factiunii parlamentare a partidului Batkivscina (al fostului premier Iulia Timosenko) a declarat sambata mass-media locale ca la alegerile prezidentiale prevazute in martie 2015 vor candida trei lideri ai opozitiei pentru fotoliul suprem in stat, in pofida dorintei simpatizantilor opozitiei de a fi desemnat un singur candidat din partea fortelor de opozitie.

 

“In primul tur de scrutin vor participa liderii celor trei partide de opozitie (Iateniuk, din partea Batkivscina, Kliciko, din partea Udar, si Oleg Tiagnibok, din partea Svoboda), conform unei decizii luate in mai 2013”, a indicat acesta, adaugand ca cele trei partide de opozitie au semnat un acord conform caruia la al doilea tur de scrutin va participa un singur candidat al opozitiei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2