Zilele Maramuresului 2017: Sfarsit de saptamana plin cu evenimente

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Un sfarsit de saptamana incarcat de evenimente culturale si artistice se anunta a fi in Maramures.

Cea de-a III-a editie a Zilelor Maramuresului a inceput. Astfel, incepand de joi, 18 mai 2017, in Baia Mare, dar si in alte localitati din judetul Maramures au fost vernisate diverse expozitii, de la cele de fotografie si pana la cele cu minerale sau costume populare. De asemenea, pana marti, 23 mai, judetul Maramures va deveni un spatiu multicultural, prin diversitatea actiunilor cuprinse in program.

Deschiderea oficiala a evenimentului a avut loc vineri, 19 mai, ora 13:00 la Muzeul Satului, care pe parcursul a trei zile va prinde viata prin activitatile de promovare a culturii traditionale maramuresene precum, targul mesterilor populari, ateliere de mestesuguri si expozitii de produse traditionale.

Tot aici se va desfasura Festivalul Dacilor Liberi, eveniment care a debutat in cadrul primei editii a Zilelor Maramuresului. Pastrand linia traditionala, vom spune ca si de aceasta data reprezentanti ai unitatilor administrativ-teritoriale din cele patru zone etnofolclorice ale judetului vor fi gazde bune si, totodata, isi vor prezenta aspectele specifice zonei.

Spre acest univers arhaic al satului traditional maramuresean va va conduce parada portului popular. Din acest spatiu nu va lipsi nici componenta stiintifica, culturala, Muzeul de Etnografiesi Arta Populara fiind gazda unor simpozioane si lansari de carte. La Teatrul de Vara grupuri folclorice din cele patru regiuni ale Maramuresului, alaturi de artistii Ansamblului Folcloric National Transilvania, vor sustine spectacole folclorice.

Ca si element de noutate sambata, 20 mai, pe Aeroportul InternationalMaramures va avea loc Maramures Air Show, unde pasionatii de adrenalina vor putea observa indeaproape intreceri spectaculoase intre masina vs. avion, respectiv motocicleta vs. avion sau concursuri automobilistice de viteza si show-uri aviatice executate de cei mai buni piloti din Romania. Din program nu vor lipsi automobilele de epoca si nici motocicletele. Seara se va incheia cu un concert de exceptie Smiley, Adi Sina & Band, Lidia Buble si parada de moda AIRFashion – Lorand Coza, dar si cu alte surprize.

Cea de-a III-a editie a Zilelor Maramuresului se va extinde si in localitatile Ulmeni, Recea, Viseu de Jos, Viseu de Sus, Sieu si Oncesti, unde se vor desfasura olimpiade, festivaluri folclorice si expozitii. Casa de petrecere a maramuresenilor, din comuna Oncesti, va fi locul in care „Festivalul NuntilorTraditionale” va reuni patru tipuri de nunti din cele patru zone etnografice ale judetului. Aici, Ansamblul Folcloric National Transilvania va prezenta cel mai premiat program artistic al institutiei „Nunta din Tara Oasului”.

Finalul celei de-a III-a editii a evenimentului va cuprinde in zilele de luni, 22 mai, si marti, 23 mai, activitati stiintifice si culturale organizate de institutiile de cultura partenere in aceasta manifestare precum, Centrul Judetean pentru Promovarea si Conservarea Culturii Traditionale Maramures, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie, Complexul Astronomic si Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.

Pentru a marca Noaptea Europeana a Muzeelor, in perioada 18 – 21 mai, acestea vor oferi acces gratuit intre orele 10:00 si 18:00.

Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2