Zilele Patrimoniului Mondial UNESCO din Romania – 2019, marcate si in Baia Mare. Vezi programul

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In perioada 12-16 noiembrie se organizeaza la Baia Mare „Zilele Patrimoniului Mondial UNESCO din Romania – 2019”, prilej cu care se va sarbatori in judetul Maramures „Ziua Nationala a Patrimoniului Mondial UNESCO din Romania – 16.11.2019”.

Initiatorul si organizatorul evenimentelor culturale este artistul fotograf Tudorel Ilie din Baia Mare in colaborare cu Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare si Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare.

“Judetul Maramures se mandreste cu opt biserici de lemn de pe plaiurile maramuresene care sunt inscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1999. De asemenea in anul 2017 au fost inclusi in Patrimoniul Mondial UNESCO codrii seculari din zonele Strambu-Baiut si Grosii Tiblesului (Izvorul Surii si Preluci),pe lista generica ce cuprinde „Padurile seculare si virgine de fag din Carpati si alte regiuni ale Europei ”.

Obiectivul „Zilelor Patrimoniului Mondial UNESCO din Romania – 2019” este sa faca cunoscute publicului larg valorile recunoscute pe plan mondial ale patrimoniului tangibil, intangibil si natural ale Romaniei inscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO-Romania. Este vorba despre acele valori patrimoniale romanesti care ne diferentiaza cultural de alte popoare si ne fac mandri ca suntem romani, mai ales acum cand are loc un proces de globalizare si de nivelare a valorilor pe plan mondial”, a spus Tudorel Ilie.

Programul „Zilelor Patrimoniului Mondial UNESCO din Romania – Baia Mare – 2019” este”

12 noiembrie 2019 – Salonul Artelor de la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare.
– orele 17.00 – Deschiderea festiva a „Zilelor Patrimoniului Mondial UNESCO din Romania – Baia Mare – 2019”
– Expozitie tematica de carte pentru promovarea patrimoniului tangibil, intangibil si natural al Romaniei inscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO-Romania cat si a altor valori ale Patrimoniului Mondial UNESCO din intreaga lume.

– orele 17.30 – Vernisajul expozitiei personale de arta fotografica autor Tudorel ILIE
„BRANCUSI – Calea nesfarsita a luminii”.
Expozitia este un demers de sustinere a candidaturii Ansamblului  monumental „Calea Eroilor” de Constantin Brancusi, din Targu-Jiu, de a fi inscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

13-14 noiembrie 2019 – Salonul Artelor de la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu”din
Baia Mare, judetul Maramures.
– orele 12.00 – Proiectie digiporama „Comorile UNESCO-Romania”- Tudorel ILIE.

15 noiembrie 2019 – Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare, judetul
Maramures – in incinta expozitiei personale de arta fotografica
„Comorile Romaniei” ( donatie a artistului Tudorel ILIE ) .
– orele 11.00 – Evenimentul „Comorile UNESCO ale Maramuresului”. Vor fi pe larg
prezentate bisericile maramuresene de lemn si codrii seculari din
Strambu-Baiut, ce sunt inscrise in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Expozitia de arta fotografica „Comorile Romaniei” donata de artistul Tudorel ILIE pentru scop didactic Colegiului Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare prezinta intr-un mare numar de lucrari de arta fotografica inramate cele mai valoroase locatii, monumente sau sit-uri arheologice ale patrimoniului romanesc tangibil recunoscute pe plan mondial (aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO-Romania):

a) Biserici pictate din nordul Moldovei (Arbore, Humor, Moldovita, Sucevita, Patrauti, Probota, Suceava si Voronet) aflate in judetul Suceava;

b) Fortarete dacice din Muntii Orastie (Sarmizegetusa Regia, Costesti-Cetatuie, Costesti-Blidaru, Piatra Rosie, Banita si Capalna) aflate in judetele Hunedoara si Alba;

c) Centrul istoric al orasului Sighisoara, judetul Mures;

d) Manastirea Hurezi, aflata in Horezu, judetul Valcea;

e) Sate cu biserici fortificate din centrul Transilvaniei ( Biertan,Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz,Valea Viilor,Viscri ) aflate in judetele Alba, Brasov, Harghita, Mures si Sibiu;

f) Biserici de lemn din Maramures ( Barsana, Budesti-Josani, Desesti, Ieud-Deal, Plopis, Poienile-Izei, Rogoz, Surdesti) aflate in judetul Maramures.

Mai este prezentat si patrimoniul natural (locatii aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO-Romania) in imagini:

1. Delta Dunarii , judetul Tulcea;

2. Padurile primare si batrane de fag din Carpati (Strambu-Baiut si Grosii Tiblesului), judetul Maramures. Patrimoniul intangibil este reprezentat prin imagini despre traditii si mestesuguri traditionale romanesti prezente pe Lista Patrimoniului Imaterial UNESCO, cum sunt:

1. Colindatul de ceata barbateasca;
2. Doina;
3. Tehnicile de prelucrare a ceramicii de Horezu, judetul Valcea;
4. Jocul fecioresc din Romania;
5. Tehnicile de tesere a scoartelor romanesti traditionale;
6. Practicile culturale asociate zilei de 1 martie.
7. Ritualul calusului.

“Toate aceste fotografii color realizate la un inalt nivel artistic se constituie intr-o oglinda vie a bogatiei culturale de care dispune poporul roman si pot fi un important vector de promovare a turismului cultural din Romania.

Expozitia personala de arta fotografica itineranta „Comorile Romaniei” a parcurs deja toate regiunile istorice ale Romaniei si a fost expusa in cadrul comunitatilor istorice romanesti din Ungaria si Ucraina, in cadrul unui turneu derulat in perioada 2018-2019. Este momentul ca toti romanii sa cunoasca si sa aprecieze aceasta inestimabila avutie nationala si mondiala care este patrimoniul UNESCO al Romaniei

Patrimoniul cultural al Romaniei este o bogatie care venind de la stramosii nostri daci si strabatand cu succes veacurile este o parte integranta a identitatii poporului roman, dar este totodata si o valoare universala! Se cuvine deci sa-l cunoastem, sa-l pastram, sa-l punem in valoare si sa-l transmitem generatiilor viitoare!”, a mai declarat Tudorel Ilie.

ZiarMM

Foto sus: Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2