Ziua Armatei Romaniei, aniversata in municipiul Baia Mare (FOTO)

Ziua Armatei Romaniei a fost sarbatorita vineri, 25 octombrie, la Monumentul Ostasului Roman din Baia Mare printr-o serie de manifestari.

Ziua Armatei Romaniei a fost instituita prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.

Data 25 octombrie 1944 semnifica eliberarea deplina a teritoriului national de sub ocupatia hortisto-fascista, care s-a obtinut prin lupta eroica a peste 525.000 de militari angajati nemijlocit in lupta, intre 23 august si 25 octombrie 1944. Dintre acestia au fost ucisi sau raniti circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.

Eliberarea partii de nord-est a Transilvaniei nu a insemnat si incetarea luptelor duse de Armata Romaniei, care a continuat razboiul antifascist alaturi de puterile Natiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei si Austriei, pana la victoria finala.

”Ajunse la frontiera din 1940, diviziile noastre — mentiona comunicatul Marelui Stat Major din data de 25 octombrie 1944 — sunt gata de un nou efort si de noi lupte alaturi de marii nostri aliati, pana la infrangerea totala a fortelor germano-maghiare”, scrie AGERPRES.

Vlad HERMAN

Foto: Institutia Prefectului – Judetul Maramures (Facebook)

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1