Ziua egalitatii de sanse intre femei si barbati

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Incepand cu anul 2015, la data de 8 mai este marcata Ziua egalitatii de sanse intre femei si barbati, avand drept scop promovarea egalitatii de sanse intre sexe ca parte integranta a politicii sociale.

„Crosul egalitatii de sans”‘, organizat de Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (ANES), in parteneriat cu OMV Petrom si cu sprijinul Federatiei Romane „Sportul pentru toti”, in Parcul „Alexandru Ioan Cuza”; 18 iunie 2016, relateaza Agerpres.

Cu aceasta ocazie, autoritatile administratiei publice locale pot organiza manifestari si actiuni specifice, pentru a atrage atentia asupra discriminarii si a efectelor acesteia asupra femeilor si barbatilor, iar Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune pot include in programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

Proiectul legislativ, initiat de senatorul UDMR, Rozalia Biro, a fost adoptat de Senat pe 9 septembrie 2014, iar de Camera Deputatilor, for decizional, la 11 februarie 2015, cu 281 de voturi „pentru” si trei abtineri. Legea a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis la 6 martie 2015.

Senatorul UDMR Rozalia Biro, presedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati din Senat, initiatorul acestui proiect legislativ, a declarat, la 13 martie 2015, la Oradea, ca a ales aceasta data pentru ca pe 8 mai 2003 ”a fost adoptata strategia privind egalitatea de sanse intre femei si barbati, de catre Ministerul Muncii de atunci, care a devenit apoi legea 202 a egalitatii de sanse”.

De asemenea, senatorul UDMR a sustinut ca acesta „este un fundament pe care putem construi ceea ce dorim noi pentru a atinge acel scop al Uniunii Europene care vorbeste de egalitate intre femei si barbati. Ei au trecut de etapa egalitatii de sanse. Din pacate, noi suntem la stadiul cand incepem sa facem cate ceva pentru dezvoltarea egalitatii de sanse intre femei si barbati”.

Ea a facut referire si la recenta rezolutie a Parlamentului European, „Egalitatea intre femei si barbati in cadrul strategiei Europa 2020″, care arata ca exista, la nivelul Uniunii Europene, o diferenta de salarizare de 17% intre femei si barbati, iar violenta in familie si relele tratamente sunt in continua crestere. De asemenea, femeile se confrunta cu un nivel de saracie mai mare decat al barbatilor, iar in mediul rural, lipsa locurilor de munca este mai frecventa la femei.

In anul 2016, Ziua egalitatii de sanse intre femei si barbati a fost celebrata de catre Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (ANES), pe parcursul unei intregi saptamani. ”Saptamana egalitatii de sanse” a avut loc la Bucuresti, intre 4-11 mai 2016, perioada in care au fost organizate dezbateri, conferinte si proiectii de film tematice, ce au abordat subiecte precum implicarea femeilor in procesul de decizie, eliminarea diferentei de venituri intre femei si barbati, egalitatea de sanse la locul de munca, violenta domestica si impotriva femeii.

De asemenea, la 18 iunie 2016, Agentia Nationala pentru Egalitatea de sanse intre Femei si Barbati (ANES), in parteneriat cu OMV Petrom si cu sprijinul Federatiei Romane „Sportul pentru toti”, a organizat, in Parcul „Alexandru Ioan Cuza” (fostul IOR) din Bucuresti, „Crosul egalitatii de sanse”, evenimentul inscriindu-se in seria actiunilor organizate in vederea indeplinirii angajamentelor asumate de Romania in cadrul campaniei HeForShe, initiata de catre UN Women si care are drept scop implicarea barbatilor in sustinerea actiunilor care promoveaza egalitatea de gen, combaterea violentei impotriva femeilor si a stereotipurilor privind competentele femeilor.

„Crosul egalitatii de sanse” a fost sustinut de mari sportivi ai Romaniei, artisti si persoane publice, precum: Doina Melinte, Gabriela Szabo, Ana-Maria Branza, Corina Chiriac, Florin Bratu, Vlad Munteanu, Bogdan Voina, Robert Tase, Corina Danila, Cristina Flutur, Gabriela Vajiala, Ovidiu Burca, Sebastian Vrinceanu, Iulian Tanase, Mariana Pachis si multi altii, care au transmis mesaje publice pentru promovarea egalitatii de sanse in Romania.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole