Ziua Eroilor a fost sarbatorita in Baia Mare printr-o ceremonie militara si religioasa (FOTO)

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

ziua_eroilor (15)Ziua Eroilor a fost sarbatorita in Baia Mare joi, 9 iunie, printr-o ceremonie militara si religioasa organizata la Monumentul Ostasului Roman de Institutia Prefectului – Judetul Maramures, Primaria Municipiului Baia Mare si Garnizoana Baia Mare. Ziua Eroilor este sarbatoare nationala a poporului roman si se celebreaza la 40 de zile dupa Invierea Domnului Iisus Hristos, odata cu Inaltarea la cer a Mantuitorului.

Evenimentul a inceput cu prezentarea onorului, de catre detasamentul de onoare, prefectului judetului Maramures. Apoi, Fanfara Municipala a intonat Imnul National al Romaniei, iar oficialitatile prezente au rostit alocutiuni.

Prefectul Sebastian Mihai Luput a facut un istoric al Zilei Eroilor, sarbatorita pentru prima oara imediat dupa Primul Razboi Mondial, in 1920. Apoi a rostit: “Un erou este si martirul pentru credinta, si cel care a murit pe campurile de lupta pentru apararea patriei, si cel care a murit in inchisorile comuniste. Toti acesti eroi au in comun capacitatea de sacrificiu pentru un ideal inalt. Vreau sa cred ca toti martirii, toti eroii neamului romanesc au primit rasplata nemuririi pentru sacrificiul lor.

Fiecare dintre ei merita recunostinta noastra, caci fiecaruia in parte ii datoram viata noastra de astazi, asa cum este ea. In acest moment, tin sa aduc multumiri eroilor nostri inca in viata, veteranii de razboi si fostii detinuti politici. Poate ca ei nu simt zi de zi ca le pretuim sacrificiile asa cum ar trebui, dar macar in aceasta zi de sarbatoare nationala trebuie sa ne amintim faptele lor, care au tesut istoria noastra recenta. Veteranii de razboi si fostii detinuti politici sunt eroii de langa noi, sunt cei de la care ar trebui sa invatam ce inseamna, cu adevarat, patriotismul. Ei au scapat cu viata din incercarile prin care au trecut si isi poarta cicatricile cu demnitate.”

In continuare, cei prezenti au tinut un moment de reculegere in memoria eroilor care au platit cu viata crezul intr-un ideal.

Au mai sustinut discursuri: presedintele Asociatiei Nationale Cultul Eroilor “Regina Maria”, Filiala Maramures, col. (r) Ioan Bota, vicepresedintele Consiliului Judetean, Gabriel Valer Zetea si primarul interimar al municipiului Baia Mare, Istvan Ludescher.

Prea Sfintitul Justin Sigheteanul, Episcop Vicar al Maramuresului si Satmarului, in fruntea unui sobor de preoti, a oficiat serviciul religios si a sfintit coroanele de flori. La Obeliscul Cimitirului Comemorativ a fost depusa o coroana de flori, iar elevi ai Scolii Generale “George Cosbuc” si ai Liceului de Arte au depus flori la placile comemorative din cimitir.

In continuare, prefectul judetului Maramures, deputatii de Maramures, reprezentantii Consiliului Judetean, ai Primariei Baia Mare, ai Consiliului Local Baia Mare, ai Asociatiei “Regina Maria”, ai structurilor Ministerului Apararii Nationale si ai Ministerului Afacerilor Interne, ai institutiilor deconcentrate, ai partidelor politice, precum si ai altor institutii si persoane fizice au depus coroane de flori la Monumentul Ostasului Roman. Ceremonia s-a incheiat cu defilarea detasamentului de onoare.

Institutia Prefectului – Judetul Maramures

ziua_eroilor (136)

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1