Ziua Europeana de Lupta impotriva Traficului de Persoane, marcata de politistii maramureseni

Politistii vor marca Ziua Europeana de Lupta impotriva Traficului de Persoane impreuna cu elevii Colegiului National „Mihai Eminescu”, Baia Mare, se arata intr-un comunicat al IPJ Maramures.

Traficul si exploatarea persoanelor vulnerabile este o infractiune grava care consta in recrutarea, transportarea, transferarea, adapostirea sau primirea unei persoane in scopul exploatarii acesteia. Cei care comit asemenea fapte, precum exploatarea sexuala, prin munca, pentru organe, pentru cersetorie si instigare la furt sau comiterea altor infractiuni, sunt pedepsiti cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

In multe cazuri traficului de persoane ii cad prada persoanele vulnerabile, disperate in a obtine un venit. Copiii sunt mai vulnerabili decat adultii si, prin urmare, sunt supusi unui risc mai mare de a deveni victime ale traficului de persoane.

In dorinta de a-i constientiza pe adolescenti cu privire la pericolele acestei infractiuni, politistii Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii vor dezbate azi, impreuna cu elevii Colegiului National „Mihai Eminescu” Baia Mare teme legate de prevenirea traficului de persoane.

Se va discuta despre imposibilitatea creionarii unui profil al traficantului, deoarece acesta poate fi chiar o persoana din cercul de prieteni, poate fi femeie sau barbat, tanar sau batran. Victimele pot fi recrutate chiar de catre un membru al familiei, un prieten de la scoala sau comunitatea locala, deci o persoana in care au mare incredere care „ambaleaza” informatia astfel incat totul sa para stralucitor la o prima vedere. Prin urmare, tendinta este aceea de a accepta orbeste ofertele facute.

Traficantii sunt persoane care se documenteaza cu privire la potentiala victima, isi construiesc diferite tipuri de relatie cu aceasta (de prietenie, de iubire) si anticipeaza evenimentele neprevazute, pe care le combat prin folosirea unor tehnici de manipulare.

Si pentru ca una din caile folosite de infractori pentru recrutarea victimelor o reprezinta retelele de socializare, politistii vor pune accent pe securizarea paginilor de Facebook si refuzul unor oferte de munca sau intalniri propuse de persoane necunoscute, se mai arata in comunicat.

Situatii cand esti in pericol de a fi traficat:

 – Daca esti sau te simti in pericol de a fi deposedat de actele de identitate;

– Daca ti se sugereaza sa tii secreta plecarea ta;

– Daca ti se propune sa pleci cu acte de identitate false;

– Daca iti plateste drumul o persoana necunoscuta;

– Daca locul de munca oferit nu necesita nici studii, nici cunoasterea limbii tarii respective, nici experienta in domeniu;

– Daca la locul de plecare s-au adunat doar fete;

– Daca ti se interzice sa iesi din masina in locuri publice.

Recomandari pentru evitarea pericolului:

 – Anunta cu cine, unde si cum pleci din tara;

– Anunta detalii despre locul unde vei locui, studia sau munci (denumirea si adresa firmei, numarul de telefon, adresa viitoarei locuinte);

– Fa-ti copii dupa actele de identitate, contractul de studii, contractul de munca;

– Stabileste o parola pe care o vei folosi in convorbirile telefonice cu parintii in cazul in care te simti in pericol;

– Fa mai multe copii ale tuturor actelor necesare calatoriei si pastreaza-le in diferite locuri;

– Nu da nimanui, cu exceptia persoanelor abilitate, precum politia sau jandarmeria, actele tale de identitate;

– Invata limba tarii de destinatie ;

– Afla numarul de telefon al Ambasadei Romaniei din tara respectiva.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1