Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati, marcata in centrele DGASPC Maramures (FOTO)

Ziua de 3 decembrie, proclamata ca Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati la 14 octombrie 1992 de catre Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite, a fost marcata astazi in toate centrele destinate persoanelor cu dizabilitati aflate in subordinea DGASPC Maramures, ca semn de solidaritate si sustinere a drepturilor acestora la o viata demna, normala si independenta, se arata intr-un comunicat.

Unul dintre evenimentele organizate in Maramures pentru marcarea Zilei Internationale a Persoanelor cu Dizabilitati s-a desfasurat la Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Tiblesului din Baia Mare. Cu aceasta ocazie, conducerea DGASPC Maramures i-a premiat, cu echipamente sportive, pe cei patru tineri cu dizabilitati care au obtinut medalii la Jocurile Mondiale de Vara Special Olympics 2019 din Abu Dhabi.

Anul acesta, sportivii maramureseni au obtinut rezultate fantastice: au luptat cu peste 7.500 de sportivi din 190 de tari si s-au intors in Maramures cu doua medalii de aur, doua medalii de argint si o medalie de bronz: Daniel Tanase – medalie de aur la mini sulita, medalie de argint la 100 metri; Suzana Varga – medalie de aur la proba de mini sulita, locul 6 la 100 metri alergare; Alina Estera Moldoveanu – medalie de argint la 100 metri, medalie de bronz la mini sulita; Ioan Negrea – locul 8 la proba de 100 metri.

De surprize au avut parte, astazi, toate persoanele cu dizabilitati din centrele DGASPC Maramures: mese festive, vizite la muzee, programe de colinde si expozitii cu obiecte decorative specifice sarbatorilor de iarna. Totodata, numerosi copii si tineri din sistemul rezidential al DGASPC Maramures s-au bucurat de cadourile primite din partea unui grup de oaspeti aflati pentru prima oara in judetul nostru.

Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati reprezinta si un prilej de a-i motiva pe maramureseni sa combata discriminarea, in concordanta cu directiva Organizatiei Natiunilor Unite pentru anul 2019, care are drept deziderat ca intreaga societate sa devina mai responsabila in ceea ce priveste integrarea persoanelor cu dizabilitati in societate, sub deviza “Viitorul este accesibil”.

“Performantele tinerilor nostri ne dovedesc inca o data ca abilitatea este ceea ce conteaza, nu dizabilitatea. Este important sa retinem ca, indiferent de situatie, toti suntem egali si de noi depinde cum exploatam sansele oferite de viata pentru a performa. <Viitorul este accesibil> inseamna ca trebuie sa privim spre un viitor in care barierele ce stau in calea oamenilor sa nu mai existe si sa gasim cele mai eficiente solutii pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati, care se rasfrang asupra demnitatii, drepturilor si bunastarii acestora“, a declarat Alina Coste Madaras, directorul general al DGASPC Maramures.

In contextul acestei zile pline de semnificatie, conducerea DGASPC Maramures a transmis ganduri de bine tuturor persoanelor cu dizabilitati care, prin exemplul lor de curaj si vointa, ne ofera o adevarata lectie de viata despre cum sa treci peste orice dificultate.

La 30 septembrie 2019, in evidentele DGASPC Maramures sunt 19.319 persoane cu dizabilitati, dintre care 2.123 copii. In centrele din subordinea institutiei se afla 395 de persoane adulte si 124 de copii cu dizabilitati.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1