ZIUA MONDIALA FARA TUTUN Grecia, tara unde legea anti-fumat exista, dar nu se respecta

PNL

O simpla plimbare prin centrul Atenei, unde la fiecare colt de strada cineva arunca un muc de tigara, arata ca Grecia este una dintre tarile cu cea mai inalta rata de tabagism din Europa: 37 % din cetatenii greci (40 % barbati si 34 % femei) sunt fumatori activi, potrivit unui raport recent al Ministerului Sanatatii publicat cu ocazia Zilei Mondiale fara Tutun, marcata la 31 mai, relateaza AGERPRES.

Pentru a contracara nivelul inalt de dependenta si urmand recomandarile institutiilor europene, Grecia a adoptat in 2010 o lege similara celei aprobata de Spania in acelasi an. Legea interzice fumatul in spatiile publice, birouri, taxiuri si feriboturi cu amenzi de intre 500 si 10.000 de euro pentru contravenienti.

Astfel, pe hartie, Grecia figura, alaturi de Marea Britanie, Ungaria, Spania sau Irlanda, printre tarile UE cele mai restrictive in privinta fumatului. Dar nu a fost atat de simplu, intr-o tara unde cetatenii tind in general sa dispretuiasca normele, cea impotriva tutunului confruntandu-se cu o ampla respingere, scrie miercuri agentia EFE.

Politia greaca a verificat respectarea legii si a aplicat cateva sanctiuni, insa vigilenta a durat cateva luni. Apoi totul a revenit ca inainte, iar localurile i-au lasat pe clienti sa fumeze, ca si cum nu ar fi existat nicio lege.

Dupa sapte ani nimic nu s-a schimbat, iar actualul executiv grec a promis in 2016 legiferarea de noi masuri pentru a combate tabagismul si a asigura respectarea legii. “Problema este atat de extinsa ca statului ii este imposibil sa controleze”, a declarat pentru EFE Yannis Karentelos, profesor de Sociología la Universitatea Panteion din Atena.

Paradoxal, primul care nu respecta legea este chiar statul.

Adevarata lipsa de vointa in respectarea legii a fost dovedita chiar de actualul ministru adjunct al sanatatii, Pavlos Polakis. La 31 mai 2016, de Ziua Mondiala fara Tutun, o imagine a ministrului fumand la conferinta de presa a facut inconjurul retelelor de socializare.

Potrivit unui studiu elaborat de Societatea de Pneumologie din Grecia, peste 200 de persoane au murit anul trecut din cauza tabagismului, fapt ce a presupus un cost de 3 miliarde de euro pentru sanatatea publica.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1