Ziua Mondiala a Prematurului organizata in premiera locala in Baia Mare

Reclame home 1
Reclame home 1

Vineri, 17 noiembrie, cu incepere de la ora 17.00, Spitalul Judetean de Urgenta ”Dr. Constantin Opris” Baia Mare, in colaborare cu Asociatia Prietenii Spitalului ”Dr. Constantin Opris” si Dr. Marga Pirvanoiu, seful sectiei Neonatologie organizeaza, in premiera locala, ”Ziua Mondiala a prematurului” in Baia Mare.

Evenimentul, care se anunta unul de exceptie, va fi organizat in cadrul Restaurantului ”Grand Gala Il Padrino”. Scopul acestei gale este unul caritabil, dorindu-se achizitionarea unui incubator si patuturi de ultima generatie pentru Sectia de Neonatologie a Spitalului Judetean de Urgenta ”Dr. Constantin Opris” Baia Mare.

Ziua mondiala a prematuritatii este marcata, anual, la 17 noiembrie. Initiata de Fundatia Europeana pentru Ingrijirea Nou-nascutilor, in 2010, si marcata, oficial, incepand cu 2011, aceasta zi are rolul de a atrage atentia asupra riscurilor pe care le presupune nasterea prematura.

Evenimentul, gandit pana in cele mai mici detalii cuprinde cina, spectacol de dans oferit de ”Prodance Baia Mare”, dar si o prezentare de moda in organizarea Alexandrei Danciu. Un numar de 12 prematuri cu varste cuprinse intre 1 si 2 ani vor defila pe scena, in aplauzele invitatilor. Micutii manechini sunt copii care s-au nascut, in ultimii doi ani, in Spitalul Judetean din Baia Mare, avand intre 800 de grame si 1,1 kilograme la nastere si care s-au dezvoltat, frumos si armonios, pe Sectia de Neonatologie, sub ingrijirea medicului sef, Marga Pirvanoiu.

”Terapia Intensiva Neonatala este locul unde incepe VISUL – visul parintilor care spera sa aiba un copil sanatos, VISUL – care, din nefericire, pentru unii se destrama. Este un privilegiu si o imensa responsabilitate sa ai grija de nou-nascuti. Insa daca acestia trebuie sa treaca pragul TINN, implicarea si responsabilitatea noastra este cu mult mai mare.

Noi, cadrele medicale, in momentul in care deschidem usile acestui compartiment, suntem intampinati adesea cu alarme si cu o intensa activitate. Sunt zile cand ai impresia ca nu atingi pamantul, sunt zile cand nu ai timp nici sa respiri. Nou nascutii sunt atat de mici si fragili, incat situatia lor se poate schimba in orice clipa. A-i incuraja si a-i sprijini pe parinti este cel mai delicat lucru.

Incercam sa ii linistim deoarece suntem impreuna in acest carusel. De cele mai multe ori stradania noastra are rezultate, insa exista si situatii cu final nefericit. Pe unii ii conducem spre usa, dupa un drum greu si dificil, alti copii sunt transferati pe alte sectii, avand nevoie de terapii suplimentare. Un scurt moment de ragaz si alergam iar, cu balonul de resuscitare, stiind ca un nou prematur are nevoie de ajutorul nostru.

Dar cand mamele parasesc maternitatea, dupa saptamani sau chiar luni de lupta asiduua, lacrimile, zambetele si imbratisarile de la final nu au nevoie de alte cuvinte…”, a aratat dr. Marga Pirvanoiu, medicul-sef al Sectiei de Neonatologie a Spitalului Judetean de Urgenta ”Dr. Constantin Opris” Baia Mare.

Biroul de presa al Spitalului Judetean de Urgenta ”Dr. Constantin Opris” Baia Mare

 

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole