Ziua Nationala a Romaniei: 1 Decembrie apatic si fara vlaga, la Baia Mare

PNL

ziua nationala 2015 (18)Guvernul tehnocrat a decis. Sarbatoarea Nationala a Romaniei se va organiza cu un fast moderat, premierul scotand armata la parada, recomandand retinere in ofertarea ciolanului pentru popor. Adica circ fara paine, caci traim vremuri de austeritate. In schimb, muzeograful Ciolos va prezenta vulgului dambovitean si familiilor personalului diplomatic opulenta de la Palatul Victoria, prilej ca romani sa constate luxul guvernamental, intr-o tara saracita de jaful national al banului public. La parada din fata Casei Poporului vor fi 2.600 de militari si peste 300 de piese de muzeu ale sistemului de aparare, imprastiate printre cele cateva zeci de masini si tehnica militara primite pomana de la americani si partenerii NATO. Ca semn al importantei noastre strategice vor mai defila in fata tribunei si cateva plutoane de militari din Polonia, Bulgaria,Turcia, Republica Moldova si evident compania de paza americana de la baza Kogalniceanu.

Poporul se va entuziasma formal, cativa copii alesi din fauna protipendadei vor flutura stegulete tricolore, UE si NATO, in timp ce “specialistii” militari cu simbrie de la televiziunile nationale, ne vor impuia capul ca date aiuritoare despre tehnica militara si detasamentele care vor defila glorios in pas de manevra. Vor fi de fata toti fostii presedinti ai tarii, adica un Iliescu semisenil, geologul impotent si evident personajul adunat de umeri, afectat de vertij si limbarita cronica. Nu va lipsi sub nici o forma soborul aferent de cadelnitari ai BOR, fara de care nici un eveniment nu “este”. O alaturare grobiana a reprezentantilor superbei democratii capitaliste nefunctionale, adunati in fata simbolului megalomaniei comuniste. Si asta pentru ca la Bucuresti, Arcul de Triumf de pe B-dul Kiseleff, care nu apartine in acte Capitalei, nu a fost finalizat pana in luna martie, pe motiv de incompetenta  si mita neplatita la timp.

In Baia Mare am avut parte de acelasi scenariu ponosit din Parcul Municipal, locatie unde cele doua plutoane obosite de soldati, cate unul de politisti si jandarmi, plus un detasament ISU pentru culoare, au dat onorul acelorasi personaje oficiale plictisite. Fanfara si-a facut datoria cu sarg, fara ca soprana sa intoneze imnul, dupa care au urmat cuvantarile formale si ditirambice. A inceput epicopul vicar care a lalait fara vlaga un scurt serviciu religios, inconjurat de cadelnitele de rigoare si soborul de imitatori, urmat de cuvantari apatice intr-o nota de penibilitate majora. Vicele de la judet a vorbit despre aspiratiile romanilor pentru salarii si pensii, decenta si un trai mai bun, tocmai in judetul aflat pe ultimele locuri in tara ca nivel de trai, retorica finalizata cu un social democrat “Asa sa ne ajute Dumenezeu!”. Edilul a marsat pe principiul european al diversitatii in viata comunitatii, realitate pe care o simtim cu totii in autobuse, piete si mai ales pe strazile unde suntem agresati de lipsa de civism a minoritatii care sarbatoreste Ziua Romaniei cu bere la pet de 2 litri, o betie crunta si imbrancelile de rigoare cu jandarmii chemati sa domoleasca zelul patriotic al etniei. Prefectul a folosit acelasi discurs liniar, scris de acelasi writer fara imaginatie, in care spunea nimic si ceva in plus, unei adunari formate din militari, preoti, sefii de la deconcentrate, cativa militanti politici zgribuliti si 20 de cetateni curiosi.

Un show ieftin cu baimareni veniti de musai, fumand si vorbind la telefon in timp ce se intona imnul, intr-un dispret total fata de simbolurile si importanta Zilei Nationale.

Am sperat ca macar anul acesta sa fim decenti, sarbatorind prin tacere si bun simt. Caci Europa neputincioasa isi inchide frontierele dupa invazia unui milion de migranti flamanzi, Franta isi plange inca victimele in Parisul acoperit de fumul gazelor lacrimogene, iar Belgia este tot sub alerta terorista, in timp ce in Ucraina e armistitiu in sunet de AKM–uri. Tablou continental beligerant este completat de o Turcie militarista care se umfla in pene ca pe vremea padisahilor, o Germanie in care cresc contestarile cetatenilor fata de cancelarul Merkel si un Putin care si-a asmutit trupele spetnatz in timp ce isi repatriaza mortii din avionul doborat in Egipt. Daca mai socotim si tragedia bucuresteana prea recenta, aveam toate motivele sa sarbatorim fara fast si populism, caci adevaratul patriotism nu se afiseaza in mod declarativ ci se traieste in suflete.

Mi-as fi dorit sa fiu mandru de Ziua Nationala din acest an, sa simt ca mi se umezesc ochii cand aud imnul, dar simt doar un imens dezgust pentru modul cum cea mai importanta sarbatoare a tarii, a fost confiscata din nou de autoritatile unui stat care-si afiseaza cu nesimtire patriotismul corupt.

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. Izvorul Izei Tsunamy

    Nu au cum republicanii sau sustinatorii ideii de republica impusa acum zeci de ani sa simta fiorulistoric al Unirii. Chiar si depunerea coroanelor la statuia sovieticului eliberator este un gest impropriu. Cum sa duci coroane de flori mortuare la ZIUA DE NASTERE A CUIVA? Numai particip de cativa ani buni astfel la bucuria Unirii infaptuita de Casa Regala a Romaniei.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1