Ziua Nationala a Romaniei a fost sarbatorita si de elevii si dascalii Colegiului National “Vasile Lucaciu”

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Elevii si dascalii Colegiului National “Vasile Lucaciu” au sarbatorit in aceasta saptamana Ziua Nationala a Romaniei, totodata comemorandu-si si patronul spiritual al institutiei, pe Vasile Lucaciu, deoarece s-au implinit 97 de ani de la moartea acestuia.

Astfel, in sala de festivitati a Colegiului National “Vasile Lucaciu” a avut loc diseminarea proiectului “Rivulus Dominarum-690. Vestigii si marturii istorice medievale”, actiune coordonata de o echipa inimoasa a Muzeului de Istorie si Arheologie din Baia Mare. Proiectul a fost prezentat elevilor institutiei ca o pagina veridica a istoriei locale pe deplin apreciata de cei prezenti. Conducerea Colegiului National “Vasile Lucaciu” si catedra de istorie au subscris acestei actiuni, care a avut drept scop formarea si consolidarea spiritului identitar baimarean.

Prof. Traian Covaciu, director Colegiul National “Vasile Lucaciu”: “Exista in destinul fiecarui popor momente fundamentale, de rascruce, care POT si TREBUIE sa constituie samanta pentru gandirea si actiunea contemporana. In istoria noastra, 1 decembrie 1918 este un astfel de moment. Atunci s-a infaptuit un mare act de justitie in istoria romanilor.

In marea cronica a reusitelor poporului nostru, Marea Unire reprezinta un moment distinct, incarcat de bogate si adanci semnificatii. Masele de romani care au sprijinit cu insufletire si in cele mai diferite forme, lupta pentru desavarsirea unitatii alaturi de conducatorii lor trebuie SA FIE si SA RAMANA pentru noi, MODELE. Astazi Colegiul National ”Vasile Lucaciu” ii celebreaza, alaturi de toti romanii…

Datorita acestui eveniment, sala festiva a scolii noastre a devenit, inca o data, neincapatoare. Incepand cu elevii claselor a V-a, alaturi de colegii lor mai mari, cu totii am trait emotii profunde, s-au recitat fragmente ce apartin marilor poeti romani si s-au interpretat piese muzicale de o rara sensibilitate si rafinament subtil, menite sa ne poarte prin istoria framantata a poporului nostru….

Avem convingerea ca ZIUA NATIONALA va lasa in inimile tuturor celor prezenti, amintiri de nesters si speram totodata, ca elevii nostri vor intelege iubirea de patrie sub o forma mult mai profunda si vor fi mandri de numele ce-l poarta.”

„Ma misc intre Dumnezeu si neamul din care fac parte. In afara de acesti termeni, nu vad nimic semnificativ intre cer si pamant.” (Petre Tutea)

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1