D’ALE RELIGIEI – Cați preoți ortodocși avem prin bisericile din Maramureș

În bisericile din Maramureș activează în acest moment peste 200 de preoți, cei mai mulți fiind în Protopopiatul Baia Mare. Ieri, 10 februarie, a fost ședință la Centrul Eparhial Baia Mare. Și astfel am aflat că Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului este compusă din opt Protopopiate, cinci în județul Maramureș și trei în județul Satu Mare.

Și anume Protopopiatul Ortodox Român Baia Mare , condus de părintele protopop Fabian Coroian, cuprinde un număr de 123.525 credincioși, fiind structurat în 64 de parohii, două mănăstiri și un schit. Pe raza Protopopiatului Baia Mare îşi desfăşoară activitatea 105 preoți. Urmează Protopopiatul Ortodox Român Sighet , condus de părintele protopop Pop Vasile, unde avem 51.611 credincioşi. Acesta este structurat în 38 de parohii, trei mănăstiri și trei schituri, pe raza Protopopiatului Sighet desfășurandu-și activitatea 57 de preoți.

Vorbim apoi despre Protopopiatul Ortodox Român Vișeu , condus de părintele protopopChira Mihai, care cuprinde 78.883 credincioşi, fiind structurat în 64 de parohii, două mănăstiri și trei schituri. Pe raza Protopopiatului Vișeu îşi desfăşoară activitatea 74 de preoți. Mai avem în județ Protopopiatul Ortodox Român Lăpuș , condus de părintele protopop Stan Florin, cu 38.567 credinciosi, 57 de parohii și șapte mănăstiri. Aici avem 63 de preoți. Ultimul este Protopopiatul Ortodox Român Chioar , condus de părintele protopop Petruș Nicolae, cu 40.012 credinciosi, fiind structurat în 70 de parohii și două mănăstiri (73 de preoți).

FOTO episcopiammsm.ro

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu