NU GĂSESC ROMANI DORNICI DE LUCRU – Cați cetățeni Non-UE lucrează în Maramureș

În Maramureș a crescut foarte mult numărul cetățenilor care provin din țări în afara UE care lucrează în județ, solicitările fiind făcute de angajatorii din județ sătui să mai caute oameni la lucru. Doar că pentru a lucra în Romania un cetățean din afara spațiului european trebuie să parcurgă niște pași.

„Cetățenii Non-UE pot fi angajați în Romania cu contracte de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată și trebuie să obțină acel permis de muncă. Demersurile se fac la Inspectoratul General pentru Imigrări, care gestionează această problemă a cetățenilor străini. Noi trebuie să spunem că nu există în baza noastră de date persoane cu calificările solicitate de către angajator. Acea adeverință se eliberează în maxim 30 de zile. Prioritate la angajare au cetățenii romani, iar dacă nu se găsesc romani pentru acel job atunci angajatorii pot opta pentru cetățeni din afara Uniunii Europene.

După obținerea avizului de muncă, o altă etapă este viza de lungă ședere, care se obține de la Consulat și apoi actul final. Este o procedură care durează între două sau trei luni de zile. Bineînțeles că există și taxe pe care angajatorul trebuie să le plătească, la fel și cetățeanul străin care intră în țara noastră. La AJOFM Maramureș au fost solicitate în acest an locuri de muncă pentru 1533 de persoane de către 119 angajatori. Meseriile solicitate au fost în dmeniul HoreCa, construcții, confecții, mecanici uto, vopsitori auto, iar țările de proveniență a cetățenilor străini sunt India, Turcia, Republica Moldova, Ucraina, Pakistan, Filipine și Sri Lanka”, a declarat Oana Oșanu, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș.

Anul trecut au fost peste 2000 de solicitări din partea angajatorilor din județ pentru forță de muncă din afara țării, iar acest trend ascendent pentru forță de muncă din afara țării a început din anul 2019.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu