MOISEI – Fostă potecă de vanătoare, amenajată pentru acțiuni de salvare și pentru turiști

Echipele de salvatori montani au nevoie de trasee curățate și amenajate, astfel încat să se ajungă în cel mai scurt timp la cei care au cerut ajutorul Salvamont, pe munte fiind. O fostă potecă de vanătoare din zona Izvorul Dragoș din Moisei tocmai ce a fost reamenajată și marcată corespunzător, făcand astfel mai facil și accesul salvatorilor montani de la Formația Vișeu a Salvamont Maramureș.

Primarul din Moisei, Grigore Tomoiagă, alături de reprezentanții Asociației Montane Moisei, dar și un reprezentant al Parcului Național Munții Rodnei au ieșit pe teren în finalul de săptămană trecut pentru a vedea stadiul în care se prezintă acea potecă care în trecut era folosită de vanători. Localnicii știu că este cel mai scurt traseu dacă vrei să ajungi pe Pietrosul Rodnei. În plus, mai ai ocazia să admiri și Casa Laborator, edificiu creat prin anii 60 și care se păstrează destul de bine la acest moment.

„Ne-am hotărat să urcăm, într-o frumoasă zi de vară, pe traseul de vanătoare ce duce dinspre Izvorul Dragoș spre varful Pietrosul Rodnei. Este cel mai scurt traseu care te duce spre varful Pietrosu Rodnei și cel mai ușor. Am cerut ajutorul Salvamont, dar și celor de la Parcul Național. Urmează amenajarea traseului, benefic pentru turiști, dar și pentru cei de la Salvamont, care au nevoie de trasee curățate pentru a putea ajunge la cei în nevoie. Noi, Primăria Moisei, avem 1230 ha de pădure proprietatea localității. Echipele Salvamont, formația Vișeu, are destule intervenții în zonă. Urmează Starpu-Ponor, și acolo vom face o curățare a potecii. Doboraturile de arbori produse anii trecuți sunt singurele impedimente în acest moment. Arborii căzuți sunt afectați, este păcat să se distrugă atata lemn. Noi plătim paza pădurii, dar despăgubiri nu primim deloc. Eu sper ca anul acesta să amenajăm trei sau patru trasee. Vor fi locuri de popas, pentru siguranța turiștilor”,  a spus Grigore Tomoiagă.

Mai multe în VIDEO-ul de mai jos

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu