Am găsit un pui de pasăre, cum procedez de acum încolo? Ce trebuie să știi

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Sunt situații când găsim pe stradă pui de păsări și primul instinct este să îi luăm acasă și să îi îngrijim. Află de mai jos dacă este recomandat să faci acest lucru. Autoritățile de mediu vin cu cateva recomandări ale expertului ornitolog Marius Vernescu, în calitate de coordonator al Sucursalei Braila din cadrul Societatii Ornitologice Romane:

„Situația 1 – Puiul găsit are pene
Dacă pasărea este parțial sau complet acoperită de penaj, este probabil să nici nu aibă nevoie de ajutorul dvs. Pe măsură ce puii cresc, ei depășesc limitele impuse de cuibul în care au locuit. Păsările tinere, cărora li se mai spune juvenili, părăsesc cuibul și se plimbă pe ramurile din jur, sau pe sol, în apropiere de ,,casa părintească” timp de câteva zile, înainte de a deveni independenți și de a putea zbura fără nicio problemă. Părinții sunt mereu în apropiere și le răspund la chemări cu livrări periodice de hrană. Chirăiturile sâcâitoare pe care le veți auzi din copacii din apropiere sunt scoase de părinții care insistă astfel să plecați și să le lăsați puiul în pace. Dacă nu este rănită, pasărea trebuie lăsată acolo unde se află. O puteți ajuta dacă veți îndepărta pisicile, câinii și copiii curioși, care ar putea să rănească puiul și care pot împiedica părinții să vină să hrănească micuța pasăre. În mod alternativ, puteți să îl așezați pe o creangă mai înaltă, mai ales dacă se află în pericol iminent din cauza câinilor sau a pisicilor.

Nu doar că este ilegal (preluarea păsărilor din natură), dar veți priva o pasăre de ajutorul esențial al părinților, caz în care puiul nu va avea aceleași șanse la viață și nu va fi adaptat la mediu așa cum sunt celelalte păsări tinere.

Situația 2 – Puiul are puf
Dacă ați găsit pui de pasăre cu puf și pene mici, pui care au căzut din cuib, atunci încercați să îi puneți înapoi. Totuși, luați în calcul că un astfel de incident este comun la mai multe specii de păsări: puii cad din cauze naturale (vânt puternic, furtună etc), sau puiul mai mare îl împinge din cuib pe cel mai slab, astfel încât să primească mai multă hrană. Cel mai puternic dintre pui va supraviețui și își va crește și el puii în viitor”, arată Garda de Mediu Brăila.

Când este necesar să cereți ajutor specializat

Maramureșenii trebuie să știe că puteți constata dacă pasărea este rănită sau bolnavă dacă pasărea nu își poate flutura aripile, prezintă sângerări, aripile sunt lăsate în mod inegal, este slăbită sau tremură puternic: „Puteți cere ajutor specializat și dacă pasărea a fost atacată de o pisică sau de un câine. Cu cât veți întârzia mai mult, cu atât mai puține șanse de salvare are pasărea. În timpul în care așteptați ajutor, luați pasărea în mâini, dar purtați mănuși în permanență. Plasați-o într-o cutie de carton bine ventilată, acoperită. Dacă nu aveți o cutie de carton (cele de pantofi sunt ideale pentru păsări de mici dimensiuni) folosiți o plasă de hârtie.

„Puneți șervețele de hârtie pe fundul cutiei sau al plasei. Țineți puiul la cald, ferit de zgomot, într-un loc întunecat. Dacă păsării îi este frig, amplasați cutia în apropierea unei surse de căldură, dar să nu fie excesivă. Feriți-o de foc și de temperaturi extrem de ridicate. De asemenea, puteți umple o sticlă de plastic cu apă caldă și să o plasați alături de pasăre în cutie. Înveliți sticla într-o cârpă, să nu frigă pasărea. Asigurați-vă că sticla nu are scurgeri pe la capac, altfel pasărea se va uda și va suferi de frig. Nu oferiți lichide păsărilor! De obicei, păsările își procura o mare parte din lichide chiar din hrana pe care o consumă, astfel încât nu au nevoie să înghită lichide foarte des. Și dacă este deshidratată, poate fi periculos să încercați să îi turnați apă în cioc deoarece se poate sufocă foarte ușor.

Nu îi oferiți hrană păsării până nu știți ce specie este și care este dieta ei! Există păsări cărora le veți face mai mult rău dacă le veți oferi pâine sau altă hrană decât cea specifică. Cereți sfatul unui specialist înainte de a hrăni pasărea”, arată autoritățile de mediu.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole